Arts kan terug aan de slag in AZ Jan Palfijn na verdenking van mogelijk onrechtmatige euthanasie

De arts van het Gentse ziekenhuis Jan Palfijn die vrijgelaten werd onder strikte voorwaarden in een onderzoek naar een mogelijk onrechtmatige euthanasie, kan terug aan de slag. Het ziekenhuis had de arts eerst geschorst, maar die schorsing werd vrijdag ongedaan gemaakt. "Mijn cliënt is heel tevreden dat hij terug aan de slag kan", zegt zijn advocaat Walter Van Steenbrugge.

Op zaterdag 20 november werd na het overlijden van een bejaarde patiënt bij de politie aangifte gedaan van een "mogelijk onrechtmatige euthanasie", aldus het parket Oost-Vlaanderen. Er werd een onderzoeksrechter gevorderd om de precieze omstandigheden van de levensbeëindiging te onderzoeken en de arts werd gearresteerd en voorgeleid. Hij werd na uitgebreid verhoor door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder strikte voorwaarden.

In 2020 was er een groot euthanasieproces in Gent. Toen moesten drie artsen zich verantwoorden voor vergiftiging. De arts die nu terug aan de slag mag in het Jan Palfijnziekenhuis, wordt ook verdacht van vergifting. Daarop staan zware straffen. 

"Horrorverhaal"

Het ziekenhuis Jan Palfijn had de arts geschorst in afwachting van de resultaten van het onderzoek, maar die schorsing werd vrijdag ongedaan gemaakt. "Ik had een dagvaarding klaar tegen het ziekenhuis, maar dat is nu on hold gezet. Mijn cliënt is heel tevreden dat hij terug aan de slag kan. De euthanasie werd uitgevoerd op uitdrukkelijke vraag van een terminale patiënt en zijn familie, maar hij werd voorgeleid voor vergiftiging. Wat hij meegemaakt heeft is een horrorverhaal", zegt Van Steenbrugge.

Het parket geeft geen verdere details wegens het geheim van het onderzoek.

Meest gelezen