Belgisch paar in quarantainehotel na terugkeer uit Zuid-Afrika en chaos op Schiphol

Een Belgisch koppel dat gisteren het vliegtuig had genomen uit Zuid-Afrika, zit in een quarantainehotel in Nederland. Louis, de man van het koppel testte net als 60 passagiers positief op het coronavirus; zijn vrouw testte negatief. “Ik had de indruk dat de mensen die te horen kregen dat ze besmet waren, daarover verwonderd waren. Want niemand had toen echt symptomen of voelde zich ziek”, vertelt hij aan VRT NWS.

Met de ontdekking van de omikronvariant van het coronavirus in zuidelijk Afrika staan de zenuwen overal strak gespannen. Zo ook in Nederland. Toen vrijdagochtend twee vluchten vanuit Zuid-Afrika op Schiphol landden, werden de 600 passagiers urenlang vastgehouden op de luchthaven. 

Onder hen ook Louis, die verder liever anoniem wil blijven. Als we hem vanop de redactie bellen, zitten hij en zijn vrouw in quarantainehotel, vanwaar hij via de telefoon zijn verhaal doet. “Toen we gisterochtend, rond 10.30 uur, landden op Schiphol verliep alles normaal… Tot de piloten het bericht kregen van de Nederlandse overheid dat we niet mochten uitstappen.”

Bekijk hier hoe het eraan toeging op Schiphol:

Videospeler inladen...

Wat moest er met de honderden passagiers gebeuren? Daarover werd drie uur lang overlegd. “Om ons rustig te houden, werd er af en toe iets omgeroepen door de luidsprekers”, vertelt Louis. “Uiteindelijk kregen we te horen dat we met bussen naar een afgesloten terminal zouden worden gebracht.”

In die terminal moesten alle passagiers een pcr-test laten afnemen. In afwachting van hun testresultaten, moesten ze in de terminal blijven. “De wachtperiode verliep chaotisch”, getuigt Louis. “Mensen zaten heel dicht op elkaar, we wisten niet wat er zou gebeuren, er was niet veel eten voorhanden.”

Mensen zaten heel dicht op elkaar, we wisten niet wat er zou gebeuren, er was niet veel eten voorhanden.

Uiteindelijk, rond 3 uur ‘s nachts, kreeg Louis zijn testresultaat. En dat was geen goed nieuws: “Ik kreeg ik te horen dat ik positief was getest, terwijl ik er nog niets van voel. Maar dat kan uiteraard nog veranderen.” Louis’ vrouw testte negatief. Beiden zijn gevaccineerd. 

Louis weet nog niet of hij besmet is met de nieuwe omikronvariant, waarover nu zoveel te doen is. Hij heeft te horen gekregen dat het een aantal weken kan duren voor hij daarover uitsluitsel zal krijgen. 

Als onze tweede test negatief is, mogen we naar België gaan om daar onze quarantaine verder te zetten.

Maar hoe ging het nu verder, na die positieve test? Louis moest zich afzonderen in een hoek in de terminal, waarna hij met zijn vrouw meteen met een busje naar een quarantainehotel werd gebracht. 

Daar zit hij nu nog altijd in quarantaine. “Wij blijven hier normaal gezien vijf dagen. Daarna worden we een tweede keer getest. Als die negatief is, mogen we naar België gaan om daar onze quarantaine verder te zetten.” 

Louis heeft intussen ook al contact gehad met Buitenlandse Zaken en de Nederlandse instanties. “Zij zullen bekijken of we op een georganiseerde manier naar België kunnen terugkeren.”

Waar besmet?

In de twee vliegtuigen die gisteren van Zuid-Afrika naar Nederland zaten, bleken 61 besmette personen te zitten, onder wie dus Louis. “Ik had de indruk dat de mensen die te horen kregen dat ze besmet waren, daarover verwonderd waren”, zegt Louis daarover. “Want niemand had toen echt symptomen of voelde zich ziek.”

Waar hij zelf besmet werd, daar heeft Louis het raden naar, want tijdens zijn reis hadden hij en zijn vrouw minder contacten dan in België. “En al zeker geen dichte contacten. Het was er ook warm, dus iedereen zat er bijna altijd buiten. Toen we naar een restaurant gingen, werd telkens onze temperatuur opgenomen en iedereen droeg er mondmaskers.” Is hij op het vliegtuig besmet? “Dat is moeilijk te bepalen.”

Meest gelezen