ROBIN UTRECHT

Waar, wanneer, met welk vaccin: zo zal de boosterprik voor brede bevolking verlopen

De komende drie maanden zal iedereen die ouder is dan 18 jaar en al gevaccineerd is tegen het coronavirus een extra prik kunnen krijgen. De ministers van Volksgezondheid hebben vandaag beslist hoe ze dat gaan organiseren. Wat is de timing? Zijn er genoeg vaccins en is er opnieuw een reservelijst? Hier lees je wat er al bekend is. 

Wie kreeg al boosterprik of uitnodiging?

Tot nog toe hebben al meer dan 1,3 miljoen Belgen een boostervaccin gekregen. Het gaat dan vooral om de bewoners van woonzorgcentra en mensen met immuniteitsproblemen. 65-plussers met een verhoogd risico, zorgverleners en mensen die het Janssen-vaccin van Johnson & Johnson hebben gekregen, zijn al uitgenodigd of krijgen binnenkort een uitnodiging in de bus. Zij kunnen de komende weken al een extra prik krijgen.

Wie komt aan bod in de volgende fase?

Er zijn nu nog ongeveer 4,5 miljoen mensen die in aanmerking komen voor een boosterprik. Het gaat over mensen tussen de 18 en 65 jaar die al gevaccineerd zijn. "De boosterprik van Pfizer en Moderna is goedgekeurd voor plus-18-jarigen", zegt Dirk Ramaekers van de Taskforce Vaccinatie. Jongeren van 12 tot 18 jaar die al gevaccineerd zijn, kunnen nog geen extra prik krijgen.

Wat is de timing?

"Het is belangrijk dat we het juiste vaccin aan de juiste persoon op het juiste moment toedienen", zegt Dirk Ramaekers. 

De timing van de boosterprik verschilt van vaccin tot vaccin:

  • Bij het Janssen-vaccin van Johnson & Johnson wacht je best minstens twee maanden voordat je een boosterprik krijgt. 
  • Bij AstraZeneca is dat minstens vier maanden na de tweede prik.
  • Bij Pfizer en Moderna is dat minstens zes maanden na de tweede prik.

Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) wordt de boosterprik best niet vroeger, maar ook niet veel later toegediend. 

Dit betekent dat:

  • Wie ingeënt is met het Janssen-vaccin nu al wordt uitgenodigd voor een boosterprik.
  • Daarna zal wie ingeënt is met AstraZeneca een uitnodiging krijgen. 
  • Vanaf de tweede helft van december kan ook wie ingeënt is met Pfizer of Moderna zich aan een uitnodiging verwachten. 

De meeste mensen tussen 65 en 18 jaar kregen in juni, juli en augustus van dit jaar hun tweede prik. Volgens de huidige timing zal de extra dosis in december, januari en februari worden toegediend. 

Omdat bij de eerste vaccinatiecampagne van oud naar jong gevaccineerd werd, zal dit nu weer gebeuren. 

Krijgen leraren en kinderverzorgers voorrang?

Voor leerkrachten in het basisonderwijs en kinderverzorgers gelden ook de intervallen van 2, 4 of 6 maanden afhankelijk van het vaccin dat ze kregen. Volgens minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) zullen zij binnen dit schema wel voorrang krijgen. 

Zijn er genoeg vaccins in voorraad?

Er zal een boosterprik toegediend worden met Pfizer (een volle dosis) of Moderna (een halve dosis), ook voor wie oorspronkelijk een ander vaccin kreeg. Volgens Dirk Ramaekers zijn er voldoende vaccins in stock en wordt die nog maandelijks aangevuld met nieuwe leveringen. 

"Op dit moment kunnen we ongeveer een half miljoen dosissen per week toedienen", zegt Ramaekers. "Dat zal nog verder opschalen richting 600.000 en misschien nog wat meer."

Waar kan ik een boosterprik krijgen?

De meerderheid van de mensen zal zijn boosterprik opnieuw in een vaccinatiecentrum krijgen. "Die zijn volop bezig met opnieuw op te schalen", zegt Ramaekers."Die zullen ook de eerste maanden van 2022 operationeel blijven." 

"We zijn ook bezig met bijkomende vaccinatiecapaciteit te creëren. Het gebeurt al vrij systematisch via de eerstelijnszorg, zoals huisartsen en verpleegkundigen. Momenteel wordt alles in het werk gesteld om het wettelijke kader te creëren, zodat ook apothekers het vaccin kunnen toedienen", zegt Ramaekers.  

Er wordt ook bekeken of in grote bedrijven de bedrijfarts kan worden ingeschakeld, maar ook die zal het juiste interval per vaccin moeten respecteren. 

Kan ik mij aanmelden via Q-vax?

Net zoals bij de vorige vaccinatiecampagne zullen mensen zich kunnen registeren via Q-vax. Dan komen ze op een reservelijst terecht. Als er dan een plaats vrijkomt in een vaccinatiecentrum, kunnen ze vervroegd opgeroepen worden. 

"Maar dat moet dan wel passen binnen de timing van 2, 4 of 6 maanden, al naar gelang het vaccin dat iemand kreeg", zegt Dirk Ramaekers. Q-vax zal vanaf volgende week weer operationeel zijn. 

Is een boosterprik nuttig?

Dirk Ramaekers roept iedereen op om zijn of haar boosterprik te gaan halen. "De huidige vaccins zijn nog altijd zeer geschikt voor de huidige varianten, zoals de Deltavariant. Onze huidige voorraden en toekomstige leveringen, zowel van Pfizer als Moderna, werken uitstekend als boosterdosis. Het is niet raadzaam om te wachten op een booster tot er nieuwe aangepaste vaccins zijn", zegt hij. 

Ook voor mensen die na hun basisvaccinatie besmet geweest zijn met covid is een boosterprik nuttig. "Een infectie na de tweede basisvaccinatie zal zeker een boostereffect hebben", zegt vaccinoloog Pierre Van Damme. "Voor hoe lang weten we niet en hoe sterk weten we ook niet. Dat verschilt van individu tot individu. Om die reden wordt de boostervaccinatie gewoonlijk minimaal 14 dagen gegeven na genezing, of minimaal 14 dagen na een positieve PCR-test, indien geen klachten."

Meest gelezen