Joris van Gennip

Coronablog - Cafés en restaurants voor het eerst om 23 uur gesloten, maar één test meer na hoogrisicocontact

Leerkrachten en kinderverzorgers zullen zo snel mogelijk gevaccineerd worden, maar wel binnen het vaccinatieschema. Dat wil zeggen dat de boosterprik twee maanden na de vaccinatie met Johnson & Johnson volgt, vier maanden na AstraZeneca en zes maanden na Pfizer of Moderna. Mensen die gevaccineerd zijn en een hoogrisicocontact hebben gehad met iemand die corona heeft, moeten zich enkel nog op de eerste dag laten testen. De tweede test - op dag zeven - valt weg. Volg alle updates over het coronanieuws in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Nieuw horeca-sluitingsuur voor het eerst ingegaan

Vanavond hebben de restaurants en cafés om 23 uur hun deuren moeten sluiten, wegens het nieuwe sluitingsuur. 

Net voor de klok elf keer sloeg was verslaggever Tijs Mauroo in de uitgaansbuurt van Oostende en sprak er met klanten en een uitbater van een restaurant en nachtclub, die het onwezenlijk vindt om de deuren zo vroeg te sluiten.

Videospeler inladen...

Verenigd Koninkrijk scherpt inreisregels aan

Alle mensen die naar het Verenigd Koninkrijk reizen zullen op de tweede dag na hun aankomst een PCR-test moeten afleggen. Ze moeten zich isoleren tot ze een negatief testresultaat kunnen voorleggen. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson aangekondigd op een persconferentie, nadat twee besmettingen met de omikronvariant van het coronavirus werden vastgesteld in het Verenigd Koninkrijk.

Vooralsnog was een antigeentest op de tweede dag na aankomst voldoende en moesten reizigers zich niet isoleren in afwachting van het testresultaat. Volgens premier Johnson kunnen de coronamaatregelen aan de grenzen van het Verenigd Koninkrijk "de komst van een nieuwe variant enkel minimaliseren en vertragen, maar niet tegenhouden". Daarom moeten mensen die in contact zijn geweest met iemand die besmet is met de omikronvariant, zich ongeacht hun vaccinatiestatus tien dagen isoleren. Ook moeten er weer mondmaskers gedragen worden in winkels en op het openbaar vervoer. Over drie weken worden de nieuwe coronamaatregelen geëvalueerd. 

Belgisch koppel in quarantaine op Schiphol na terugkeer uit Zuid-Afrika

Een Belgisch koppel dat gisteren het vliegtuig had genomen uit Zuid-Afrika, zit in quarantaine op de luchthaven van Schiphol, in Nederland. Louis, de man van het koppel testte net als 60 passagiers positief op het coronavirus; zijn vrouw testte negatief. 

“Ik had de indruk dat de mensen die te horen kregen dat ze besmet waren, daarover verwonderd waren. Want niemand had toen echt symptomen of voelde zich ziek”, vertelt hij aan VRT NWS.

Lees het volledige verhaal van Louis in dit artikel:

KU Leuven plant zoveel mogelijk online onderwijs, fysiek blijft ook mogelijk

De KU Leuven gaat de komende weken maximaal inzetten op online lessen en onderwijsactiviteiten, maar contactonderwijs blijft ook mogelijk.. Studenten hebben zo de keuze: ofwel volgen ze de lessen online, ofwel komen ze naar de campus. Er is geen vaste bezettingsgraad in de auditoria of aula's opgelegd.

"We willen ervoor zorgen dat het niet noodzakelijk is voor studenten om het onderwijs fysiek bij te wonen, maar dat de mogelijkheid er is voor wie dat wél wil", verduidelijkt rector Luc Sels. "Daarom verwachten we van alle docenten dat ze hun lessen streamen en ook lesopnames maken. We moedigen studenten ook aan om daar regelmatig gebruik van te maken. Studenten behouden zo zelf de keuze: op de campus of online, allebei op een veilige manier, met respect voor ieders gezondheid."

Bedoeling van de universiteit is dus om het aantal fysieke contacten op de campus te beperken, en tegelijk rekening te houden met het mentaal welzijn van de studenten. Met de examenperiode in het vooruitzicht is dat "een absolute prioriteit". Daarom blijven ook de leercentra en bibliotheken open, weliswaar met een ingeperkte bezetting. 

Ook in Duitsland twee besmettingen met de omikronvariant

Ook in Duitsland, in München, zijn twee besmettingen met de omikronvariant van het coronavirus vastgesteld. De twee reizigers zijn op 24 november met het vliegtuig vanuit Zuid-Afrika in Duitsland aangekomen. Dat zegt Klaus Holetschek, de Beierse deelstaatminister van Volksgezondheid (CSU).

Volgens deelstaatminister Holetschek lieten de reizigers zich testen nadat ze in de media over de nieuwe coronavariant hadden gehoord. Het Beierse ministerie van Volksgezondheid vraagt alle passagiers van dezelfde vlucht vanuit Zuid-Afrika zich te melden bij hun plaatselijke gezondheidsdienst. Alle mensen die de afgelopen veertien dagen vanuit Zuid-Afrika naar Duitsland reisden, moeten hun contacten beperken, een PCR-test laten afnemen en onmiddellijk contact opnemen met hun plaatselijke gezondheidsdienst.

Huisartsen weigeren nieuwe teststrategie te volgen

Huisartsenvereniging Domus Medica is boos omdat mensen die een hoogrisicocontact hebben gehad zich voortaan maar één keer moeten laten testen, in plaats van twee keer. Deze nieuwe teststrategie is niet realiseerbaar, verhoogt de viruscirculatie en de druk op de huisartsen, zegt Roel van Giel van Domus Medica. “Daarom hebben we beslist dat we deze nieuwe strategie niet gaan volgen.”

Lees meer in dit artikel:

Minister Beke: "Binnen vaccinatieschema leerkrachten zo snel mogelijk vaccineren"

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) verdedigt de beslissing om de mensen die het Johnson & Jonhson-vaccin hebben gekregen na twee maanden een boosterprik te geven, wie AstraZeneca gekregen heeft na vier maanden en wie Pfizer of Moderna heeft gekregen na zes maanden. Binnen deze groepen kunnen de leerkrachten van het basisonderwijs en de kinderverzorgers dan prioritair aan bod komen. 

"We moeten die mensen zo snel als mogelijk vaccineren. Daarom gaan we de mogelijkheid creëren om met de bedrijfsgeneeskundige diensten van het onderwijs de leerkrachten en de opvangouders zo snel als mogelijk te vaccineren, maar met respect voor het vaccinatieschema." Eerder vandaag had minister van Onderwijs Weyts teleurgesteld gereageerd op de beslissing van de ministers van Volksgezondheid om de leerkrachten geen absolute prioriteit te geven. 

De aanpassing van de teststrategie voor hoogrisicocontacten is bedoeld om de druk op de huisartsen te verlichten. Gevaccineerde mensen zullen maar 1 test moeten laten uitvoeren in plaats van twee.

Videospeler inladen...

Kritiek op nieuwe regels: "Toneelrepetitie mag niet , maar repetitie met publiek wel"

Het Koninklijk Besluit (pdf) over de nieuwe coronamaatregelen dat vandaag gepubliceerd werd, veroorzaakt verwarring bij duizenden lokale verenigingen. Dat zegt Dirk Verbist, directeur van De Federatie sociaal-cultureel werk, dat zo’n 25.000 lokale groepen omvat.

“Doordat de verschillende types activiteit niet duidelijk vermeld worden in het Koninklijk besluit, vallen ze onder “private bijeenkomsten” die iedereen kan organiseren voor vrienden en kennissen. En dat veroorzaakt heel veel inconsequenties”, stelt Verbist vast. 

“Zo mogen sporttrainingen binnen plaatsvinden, terwijl toneelrepetities dat niet mogen. Maar je kan wel open repetities organiseren, voor een publiek, want dan is het geen private bijeenkomst meer, maar een evenement en die mag je organiseren voor 50 mensen”, merkt Verbist op. 

Nog een voorbeeld: “Je mag ook congressen organiseren, binnen, voor 50 mensen. Maar een vorming voor 10 vrijwilligers valt onder een private bijeenkomst en dat mag dan weer niet.”   

Dergelijke inconsequente regels veroorzaken heel wat frustratie bij zo’n 200.000 vrijwilligers en professionals, zegt Verbist. Hij vindt dat dus men het soort activiteiten duidelijk had moeten benoemen. “Dat er maatregelen moeten komen, daar zijn we het helemaal mee eens, maar men moet duidelijk, helder en transparant zijn ten opzichte van de duizenden vrijwilligers.”

Bevestigd: vanaf morgen verplichte quarantaine of inreisverbod voor negen landen in zuiden van Afrika

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden en de staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (beiden CD&V) hebben de nieuwe reisbeperkingen bevestigd voor verscheidene landen in zuidelijk Afrika. Volgens het kabinet van Sammy Mahdi gaat het om Botswana, Swaziland (eSwatini), Lesotho, Mozambique, Namibië, Zuid-Afrika, Zimbabwe, Malawi en Zambia.

Op basis van de evaluatie van de Risk Assessment Group (RAG) werden de negen landen op de lijst van gebieden met een zorgwekkende coronavariant gezet. Begin deze week testte in België een vrouw positief op de omikronvariant, die voor zover geweten is eerst in Zuid-Afrika opdook. 

De nieuwe reisbeperkingen gaan vanaf morgen in, preciseert het kabinet. Ze worden elke week geëvalueerd. Mensen die hun hoofdverplijfplaats in België hebben, mogen ons land binnen, maar moeten tien dagen in quarantaine als ze de veertien voorafgaande dagen in een van de betrokken Afrikaanse landen verbleven. Voor andere reizigers geldt een inreisverbod, met uitzonderingen.

Twee gevallen van omikronvariant vastgesteld in Verenigd Koninkrijk

In het Verenigd Koninkrijk zijn twee gevallen van de nieuwe omikronvariant van het coronavirus vastgesteld. Dat meldt de Britse minister van Volksgezondheid Sajid Javid.

Het Britse gezondheidsagentschap UKHSA "heeft bevestigd dat twee gevallen van COVID-19 met mutaties compatibel met B.1.1.529 zijn geïdentificeerd in het Verenigd Koninkrijk", aldus de minister in een persbericht. Volgens Javid gaat het om gevallen die zijn vastgesteld in Chelmsford en in Nottingham. 

Beide gevallen zouden met elkaar verband houden en ook gelinkt zijn aan een reis in het zuiden van Afrika. De twee besmette personen zijn in zelfisolatie, net als hun gezinnen. Ook worden in hun omgeving coronatesten uitgevoerd. Daarnaast wordt onderzocht met wie ze contact hebben gehad. 

De nieuwe variant is al vastgesteld in Zuid-Afrika, Botswana, Hongkong, Israël en in België. In Duitsland bestaat er dan weer "een heel hoge waarschijnlijkheid" dat ook daar een persoon met de variant zou zijn besmet. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) omschreef de variant als zorgwekkend.

Meest gelezen