© Wavebreak Media - creative.belgaimage.be

Ruim 500 activiteiten voor jong en oud gratis online te volgen op de Dag van de wetenschap

Kan jij je nog een leven zonder wetenschap voorstellen? Die vraag stellen de organisatoren vandaag op de Dag van de wetenschap, een wetenschapsfestival van 150 organisatoren voor alle leeftijden, met meer dan 500 online activiteiten, van proefjes met chemische stoffen tot lezingen over Netflix. Intussen blijkt uit onderzoek dat de Vlaming een groot vertrouwen heeft in de wetenschap, maar dat de communicatie erover beter kan.

Vandaag gaat voor de elfde keer de Dag van de wetenschap door. Op dat jaarlijks evenement bundelen (hoge)scholen, universiteiten, bedrijven, musea en onderzoeksinstellingen … de krachten om wetenschap op een speelse manier in de kijker te zetten, met de steun van Vlaams minister van wetenschapsbeleid Hilde Crevits. Gewoonlijk vinden er meer dan duizend activiteiten plaats over heel Vlaanderen en online, maar dit jaar gaat door de coronamaatregelen enkel het digitale luik door, nog steeds goed voor meer dan 500 streams, stadsspelletjes, proefjes …

Wat is er te doen?

  • Podcasts
  • Doe- of bouwpakket
  • Fysieke activiteit
  • Experiment
  • Lezing
  • Virtuele rondleiding
  • Show
  • Spel
  • Waarneming
  • Workshop

Het aanbod bevat activiteiten uit acht domeinen, van technologie over natuur tot cultuur. Er zijn lezingen, virtuele rondleidingen en workshops. Je kan ook zelf aan de slag met doe- of bouwpakketten, of op pad gaan met een stadsspel en augmented reality. Als volwassene vind je je gading, maar er zijn ook veel activiteiten speciaal op kinderen gericht.

Wetenschap voor iedereen

“Met dit evenement willen we kinderen, jongeren en volwassenen in heel Vlaanderen én Brussel doen beseffen dat een leven zonder wetenschap maar moeilijk in te beelden is. Dat we daarin zullen slagen, lijdt – dankzij een bijzonder straf aanbod – geen twijfel”, zegt Ester Blockx van Technopolis, dat de dag coördineert. 

Onderzoeker Angelique Van Ombergen van het ESA (European Space Agency) is meter van het evenement. “Ik hoop dat mensen de verwondering van wetenschap mogen ervaren. Wetenschap is overal, niet alleen in labo’s, maar ook gewoon rondom ons. Het beeld van een grijze professor in zijn ivoren toren, klopt dan ook helemaal niet.” Naast verwondering hoopt ze dat deze dag mensen extra aanzet tot kritisch denken, van jongs af aan.

Sommige organisatoren focussen op bepaalde doelgroepen die minder in contact lijken te komen met wetenschap. Zo probeert onder andere ‘Whadda’ meisjes meer interesse te laten voelen voor STEM. STEM is de verzamelnaam voor Science, Technology, Engineering and Mathematic, vier takken uit de wetenschap waarin vrouwen ondervertegenwoordigd zijn. Naast een wedstrijd voorziet Whadda soldeerpakketten en andere goodies om kinderen met elektronica te laten knutselen.

Het beeld van een professor in de ivoren toren klopt helemaal niet. Wetenschap is voor iedereen en is overal rondom ons.

Angelique van Ombergen, meter van de Dag van de wetenschap

Wie graag deelneemt kan vanaf acht uur ’s ochtends spelletjes, video’s, en fysieke (afstands)activiteiten vinden op de website www.dagvandewetenschap.be. Wie vandaag niet kan deelnemen maar toch nieuwsgierig is, kan toch nog veel meepikken. Een hele resem activiteiten zal na vandaag online blijven staan. “Zo is het elke dag een beetje dag van de wetenschap”, zegt Ester Blockx.

Hebben we nog vertrouwen in de wetenschap?

Het voorbije jaar waren wetenschappers meer dan ooit zichtbaar aanwezig door de coronacrisis. Heeft dat de perceptie van wetenschap veranderd? Om dat te weten te komen, liet minister van wetenschapsbeleid Hilde Crevits dat onderzoeken in de jaarlijkse wetenschapsbarometer, een bevraging bij 1300 Vlamingen naar hun vertrouwen in de wetenschap. Zeven op de tien ondervraagden heeft een groot vertrouwen in de wetenschap in het algemeen. 

Dat vertrouwen bleef stabiel en steeg bij sommigen zelfs gedurende de coronacrisis. “Ondanks de aanhoudende crisis en moeilijke tijden, blijft de Vlaming het belang van wetenschap erkennen en erin vertrouwen”, zegt de minister. Bovendien vindt ongeveer vier op de vijf deelnemers de wetenschap belangrijk, zowel voor het dagelijks leven als voor de economie. Ook wetenschap zonder direct praktisch nut vinden ze waardevol.

Ondanks de aanhoudende crisis en moeilijke tijden, blijft de Vlaming het belang van wetenschap erkennen en erin vertrouwen

Minister van wetenschapsbeleid Hilde Crevits

Maar de helft van de respondenten vertrouwt niet altijd op wat wetenschappers vertellen. De onderzoekers van iVOX vermoeden dat de oorzaak bij de communicatie ligt: ook de helft van de deelnemers vond dat wetenschappers niet altijd eenduidig en begrijpelijk communiceerden tijdens de coronacrisis. Reden te meer om te investeren in wetenschapscommunicatie, vindt minister Crevits, die daar eerder al 10 miljoen voor vrijmaakte. En voor initiatieven als de Dag van de wetenschap.

Meest gelezen