Kerstmarkt Antwerpen 2019
Gianni Camilleri www.woodmonkey.be

Geen kerstmarkt, eindejaarsvuurwerk en nieuwjaarsreceptie in Antwerpen

De stad Antwerpen schrapt de kerstmarkt, het eindejaarsvuurwerk en de nieuwjaarsreceptie uit het programma van haar stadsfestival Winter in Antwerpen. Dat is vrijdag beslist na een vergadering van de stedelijke crisiscel. De opbouw van de kerstmarkt was al volop aan de gang.

"Dit is geen gemakkelijke beslissing, maar de bovenlokale maatregelen en de stijgende curve laten ons jammer genoeg weinig keuze", zegt burgemeester Bart De Wever (N-VA). "Bovendien merkten we ook bij standhouders dat er steeds minder animo was."

Het kerstchaletdorp, verspreid over de binnenstad, is wettelijk vrijwel onmogelijk

Bart De Wever, burgemeester van Antwerpen

Een belangrijke groep van standhouders van de kerstmarkt zou inderdaad vragende partij zijn geweest om gezien de strengere maatregelen van het Overlegcomité de chalets van de kerstmarkt te annuleren. "Daarenboven blijkt de praktische en veilige organisatie van het kerstchaletdorp, verspreid over verschillende plaatsen in de historische binnenstad, vrijwel onmogelijk binnen het wettelijk kader", stelt de stad nog. "Hetzelfde geldt voor het nieuwjaarsvuurwerk en de traditionele nieuwjaarsreceptie."

Schaatspiste, reuzenrad en Winterfoor blijven open

Verschillende andere activiteiten van Winter in Antwerpen gaan voorlopig wel nog door, benadrukt de stad. De schaatspiste en bijhorende bar, het reuzenrad, de Winterfoor, het Joe Xmas House op de Grote Markt, de kerststal, het sterrenkijken op Het Steen en verschillende animaties gaan tot nader order door zoals gepland. "Er blijven tal van evenementen die we wel veilig kunnen organiseren om deze kerst- en eindejaarsperiode te verwarmen", aldus De Wever.

Extra maatregelen Meir

Om het kerst- en eindejaarsshoppen in goede banen te leiden, zullen er ook bijkomende maatregelen gelden op de Meir. Dynamische borden, en op piekdagen ook stewards, zullen de shoppers eraan herinneren de afstandsregel te respecteren en bij drukte een mondneusmasker te dragen.

De kerstmarkt was al in volle opbouw.
Foto: Radio 2
Foto: Radio 2

Meest gelezen