Radio 2

Dierenbeul in Koksijde vilt staarten van twee katten: "Ziek en degoutant, wie doet zoiets?"

In Koksijde lijkt een dierenbeul aan de slag te zijn die katten op een gruwelijke manier verminkt. Er werden twee katten gevonden waarvan de staart gevild werd. Een dier overleefde dat niet. "Onze Basil zijn staart werd geamputeerd en hij is enorm angstig geworden", zegt baasje Niels Mouton (21).

Begin deze week vonden Niels Mouton en zijn ouders hun kater Basil in de tuin. Basil zat ineengedoken in een hoekje in de tuin en was er erg aan toe. "We zagen meteen dat Basil een wonde op het hoofd had", vertelt Niels. “Maar toen we dichterbij kwamen, zagen we dat zijn hele staart onder het bloed zat. Tenminste, wat er over was van zijn staart. Het was alleen maar bot. Alle vacht was verdwenen.”

We dachten eerst dat het om een ongeval ging, maar nu is het duidelijk: het is kwaad opzet

Baasje Niels Mouton

Niels ging naar de dierenarts en die vermoedde dat Basil was aangereden omdat de kater ook een hoofdwonde had. Een vreemd ongeval, dat wel, maar toch een ongeval. Tot donderdag, vertelt Niels: "Toen vonden we 100 meter verder in de straat een zwart-witte poes die exact hetzelfde had. Het dier was jammer genoeg overleden. Dit is dus zeker geen toeval en geen ongeval. Dit is kwaad opzet."

"Iemand moet de katten gevangen hebben, verdoofd met een klop tegen het hoofd en daarna hun staarten hebben gevild tot op het bot. Het is degoutant en ronduit ziek. Wie doet nu zoiets? We hebben er eigenlijk geen woorden voor."

Politie onderzoekt de zaak

Basil kon gered worden door de dierenarts. "Zijn staart werd geamputeerd", verduidelijkt Niels. "Hij kan perfect leven zo. Maar je ziet wel dat hij iets heel ergs heeft meegemaakt. Basil is dezelfde niet meer en is erg angstig. We zien zelfs dat zijn nagels van zijn poten afgesleten zijn. Is hij ergens uit doodsangst willen ontsnappen?" vraagt het baasje zich af. "We hebben intussen aangifte gedaan bij de politie en bezorgden hen foto’s. We hopen dat niemand zijn kat moet aantreffen zoals wij Basil vonden." 

De politie heeft weet van de twee verminkte katten en onderzoekt de zaak. De extreme mishandeling van de katten doet denken aan gelijkaardige feiten die drie jaar geleden gebeurden in Bornem en Nederland. Toen werden ook staarten van katten gevild. Intussen wordt opgeroepen tot waakzaamheid. Wie iets verdachts ziet of zijn kat met gelijkaardige verwondingen aantreft, kan de politie contacteren.

Meest gelezen