Nicolas Maeterlinck

Uitbraak van vogelgriep in Frankrijk: extra maatregelen in deel van West-Vlaanderen

In delen van De Panne, Veurne, Alveringem en Poperinge komen er extra maatregelen tegen de vogelgriep. Dat komt door een ontdekking van het zogenaamde type H5 in een bedrijf in de Noord-Franse gemeente Warhem. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Al sinds 15 november geldt er een ophokplicht van pluimvee door vogelgriep. Kippen en vogels moeten afschermd worden met netten of in een hok worden opgesloten. Vogelgriep is niet gevaarlijk voor de mens. Eieren en gevolgte kunnen ook zonder probleem gegeten worden. 

In Noord-Frankrijk, in de gemeente Warhem, is nu nog een andere variant opgedoken van het vogelgriepvirus. Om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, wordt een bewakingszone van 10 km ingesteld. Daardoor vallen ook West-Vlaamse gemeenten, vlak aan de Franse grens, onder de strengere maatregelen. De maatregelen gelden zowel voor particuliere als professionele vogelhouders. 

Siervogels ophokken en geen vogelmarkten

In delen van Poperinge, De Panne, Alveringem en Veurne moeten ook  siervogels opgehokt worden of onder netten worden geplaatst . Dat gaat bijvoorbeeld over pauwen, parelhoenders, kwartels, fazanten, roofvogels en ook duiven. 

Er mogen ook geen vogelmarkten, beurzen of tentoonstellingen worden gehouden van pluimvee, hobbyvee of andere vogels. Maar sowieso waren er geen dergelijke activiteiten gepland in die gemeenten.

Meest gelezen