Hoorcolleges VUB tot einde semester digitaal: "We zijn het aan de zorg verplicht"

Vanaf maandag gaan alle hoorcolleges van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) digitaal door. Op die manier hoopt de universiteit de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. “Op die manier beperken we het aantal contacten”, zegt Vicerector Jan Danckaert.

“We hebben ons geïnspireerd op maatregelen van de overheid”, zegt Vicerector Jan Danckaert. “Ik denk dat we onze collega’s en studenten in de zorg verplicht zijn om solidariteit te tonen en de verspreiding van het virus moeten proberen te beperken. De hoorcolleges zijn normaal met grote groepen studenten. Door die online te laten doorgaan, beperken we het aantal contacten.”

Praktijk

De VUB besliste om enkel de hoorcolleges op afstand te laten doorgaan. Praktijklessen gaan nog door op de campus. “Daar speelt vooral het pedagogische aspect een hoofdrol. Werkcolleges, oefenlessen en praktijk gaan in de regel in kleine groepen door. Daar is interactie en contact heel belangrijk. Daarom laten we die lessen fysiek doorgaan, om het contact met de lesgevers en elkaar te behouden.”

Danckaert hoopt dat de praktijkvakken fysiek mogelijk blijven. “Daar is de fysieke component echt belangrijk. De interactie is belangrijk, ook voor het mentale. We gaan ervan uit dat we met deze beperkingen tot kerst kunnen blijven lesgeven. De examens kunnen ook gewoon blijven doorgaan.”

Besmettingen

Het aantal coronabesmettingen op de campussen blijft beperkt. “Ik heb geen weet van clusterbesmettingen. We zien wel een stijging van het aantal mensen dat preventief in quarantaine zit door een hoogrisicocontact. Daarom hadden we voor hoorcolleges al een digitaal alternatief, zodat iedereen de lessen kon blijven volgen.”

Meest gelezen