Huisartsen willen nieuwe teststrategie niet volgen: "Verhoogt viruscirculatie en legt nog meer druk bij huisartsen"

Huisartsenvereniging Domus Medica is boos omdat mensen die een hoogrisicocontact hebben gehad zich voortaan maar één keer moeten laten testen, in plaats van twee keer. Deze nieuwe teststrategie is niet realiseerbaar, verhoogt de viruscirculatie en de druk op de huisartsen, zegt Roel van Giel van Domus Medica. “Daarom hebben we beslist dat we deze nieuwe strategie niet gaan volgen.”

De verschillende ministers van Volksgezondheid hadden vandaag beslist dat mensen die gevaccineerd zijn en een hoogrisicocontact hebben gehad met iemand die corona heeft, zich alleen nog op de eerste dag na dat contact moeten laten testen. Zij moeten in quarantaine blijven tot ze een negatief resultaat hebben. Een tweede test - op de zevende dag na het contact - vervalt.

Deze nieuwe teststrategie valt - zacht uitgedrukt - niet in goede aarde bij huisartsenvereniging Domus Medica. “Wij hadden een grondige aanpassing van de teststrategie gevraagd. Maar zoals we gevreesd hadden, is dat niet gebeurd. We hebben dan ook beslist die nieuwe strategie niet te volgen”, zegt voorzitter Roel Van Giel verbolgen aan VRT NWS. 

Videospeler inladen...

Sterker nog: de huisartsenvereniging verzet zich tegen de nieuwe strategie en gaat een eigen strategie volgen. “Wij hadden zelf een teststrategie uitgewerkt waarbij we hadden voorgesteld om iedereen die een hoogrisicocontact heeft gehad, vijf dagen in quarantaine te plaatsen, en in die tussenperiode de tijd te geven om een testcode en een quarantaine-attest te ontvangen en een test te laten afnemen. Dat gaan we nu ook adviseren aan de huisartsen.”

Drie argumenten

De huisartsenvereniging gaat om drie redenen in tegen de nieuwe teststrategie. “Ten eerste is het niet realiseerbaar, want er zijn amper hoogrisicocontacten die al na één dag een code krijgen om zich te laten testen. Bovendien is er in testcentra vaak enkele dagen wachttijd”, stelt Roel Van Giel vast.

Ten tweede stellen de huisartsen zich op epidemiologisch vlak vragen bij de nieuwe teststrategie. “Wat als patiënten na een negatieve test op dag één, daarna nog positief worden? Want dat zien we nu toch vaak bij een tweede test.” Door die tweede test achterwege te laten vrezen de huisartsen dat er meer virus zal circuleren. 

Ten derde worden de huisartsen door de nieuwe strategie helemaal niet ontlast van het vele werk dat ze nu al hebben. “Integendeel, het legt nog meer druk, want patiënten op dag één testen is helemaal niet realiseerbaar”, besluit Van Giel. 

Beke reageert

Domus Medica had dus ook gevraagd om maar één keer meer te testen, maar wel na vijf dagen. Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke (CD&V) legde in “Het journaal” uit waarom hij en zijn collega’s er dan toch voor gekozen hebben om op dag één te laten testen.

“Als je iedereen d’office in quarantaine zet zonder getest te worden, heeft dat heel wat gevolgen. Niet alleen economische gevolgen, maar ook voor de mensen in de kinderopvang, de zorg en de vaccinatiecentra. Als je die allemaal in quarantaine zet, vrees ik dat we ongelooflijk veel problemen zullen krijgen.”

“Daarom - en ook om het eenvoudig te houden voor de mensen - beslist om de huidige strategie aan te houden en zo snel als mogelijk te testen.” En, dat is in de praktijk niet altijd op dag één, zo nuanceert de minister. Wie niet gevaccineerd is, moet zich op dag zeven nog laten testen. En als je wel gevaccineerd bent, moet je volgens Beke nog voorzichtig blijven en je contacten zoveel mogelijk beperken. “Zo kunnen we de huisartsen toch wel helpen.”

Videospeler inladen...

Meest gelezen