Archiefbeeld ter illustratie
Foto: Pixabay

Na verkrachting en overlast in uitgaansbuurt Westmalle: overleg tussen burgemeester, café-uitbaters en buurtbewoners

De burgemeester van Malle zit maandag samen met de uitbaters van danscafés ’t Hofke en The Missing Link, de politie en buurtbewoners. Een broodnodig overleg, want de afgelopen weken waren er meerdere klachten van overlast door feestende jongeren in Westmalle. Ook zou er op vrijdag 19 november een jong meisje verkracht zijn in de wijk De Schaggelen, vlakbij danscafé The Missing Link.

Het Antwerpse parket bevestigt dat er vorig weekend aangiften werden gedaan van verkrachting in Westmalle. Momenteel loopt het onderzoek. Er hebben al verschillende verhoren plaatsgevonden. De feiten brachten de discussie rond overlast in Westmalle in een stroomversnelling. Maandag zal er een overleg plaatsvinden tussen de gemeente Malle, de uitbaters van de twee danscafés en vertegenwoordigers van de buurtbewoners. 

Alles gebeurt in samenspraak met de café-uitbaters, om het uitgangsleven in onze gemeente niet te schaden
Harry Hendrickx, burgemeester Malle

"Tijdens het overleg gaan we vooral kijken naar wat last is en wat overlast. En wat overlast is, daar moet uiteraard iets aan gedaan worden. Maar dat gebeurt allemaal in samenspraak met de café-uitbaters, om het uitgangsleven in onze gemeente niet te schaden", stelt burgemeester Harry Hendrickx (DBM).

Door de coronamaatregelen moeten nachtclubs drie weken verplicht de deuren sluiten. Maar het overleg gaat hoe dan ook door volgens de burgemeester. "We hopen dan ook dat de lockdown van het uitgangsleven maar tijdelijk is", klinkt het.

Overlast laatste maanden toegenomen

"Er doet zich momenteel een probleem van overlast voor in het dorp en we moeten kijken hoe we dat kunnen indijken. Volgens de buurtbewoners is de overlast de laatste maanden toegenomen, daarom lijkt het mij belangrijk om samen te zitten met alle partijen. Wanneer de lockdown wordt opgeheven, kunnen we direct de gepaste maatregelen nemen om de overlast te beperken”, aldus burgemeester Hendrickx. 

Er is meer geluidsoverlast doordat de mensen langer buiten moeten wachten, voor de controle van het Covid Safe Ticket

Harry Hendrickx, burgemeester Malle

Geluidsoverlast blijkt het grootste probleem, vertelt Hendrickx. "Mensen moeten langer buiten aanschuiven door de controle van hun Covid Safe Ticket en het afnemen van de coronatest. Daarnaast gaan de mensen ook buiten roken. Dat zorgt ervoor dat de buurt meer overlast ondervindt." 

"Ook de weg naar huis van de feestvierders zorgt voor problemen in de omgeving. Zo stoppen jongeren vaak bij een nachtwinkel en verplaatsen ze zich in groepjes, te voet of met de fiets. En dat brengt lawaai met zich mee. Daarvoor zijn de danscafés niet verantwoordelijk", aldus Hendrickx. 

Vrijdagavond waren de danscafés voor het laatst open. "Momenteel heb ik nog geen klachten gekregen van gisterenavond, hopelijk blijft dat zo.”

Meest gelezen