Tweedehands merkkledij voor 50 euro per kilo: grootste pop-upwinkel van vintagekleren in Europa strijkt neer in Gent  

Vinokilo, de grootste pop-upwinkel voor tweedehandskledij in Europa, strijkt dit weekend opnieuw neer in Gent. Bezoekers kunnen er kiezen tussen meer dan 5 ton aan vintagekleren uit de jaren 60 tot en met 90. Betalen doe je niet per artikel, maar voor een vaste prijs per kilo. 

De Duitse pop-upwinkel "Vinokilo" is dit weekend opnieuw te gast op de site van Bar Bricolage in Gent. Het bedrijf zag het levenslicht in 2015 nadat oprichter Robin Balser een vintageklerenverkoop had georganiseerd in een appartement in zijn thuisstad Mainz. Meer dan 400 geïnteresseerden stonden toen een uur in de rij om tweedehandsmerkkledij te bemachtigen. 

Verschillende bronnen

Ondertussen is het bedrijf actief in 14 landen. Daarmee is het naar eigen zeggen de grootste pop-upklerenwinkel in Europa. "We werken samen met een leverancier die over heel de wereld kledij inzamelt", weet Usama, eventmanager bij Vinokilo. "Daarvoor spreekt hij verschillende bronnen aan. Sommige kleren komen uit sorteermagazijns, andere werden gedoneerd of opgekocht uit de stock van grote merken."

(Lees verder onder de foto)

In de pop-upwinkel in Gent hangt dit weekend meer dan 5 ton kleren in de rekken. Het gaat voornamelijk om merkkledij uit de jaren 60 tot en met 90. Betalen doe je niet per artikel, maar voor een vaste prijs per kilo. Die daalt naarmate het aanbod afneemt: zo kostte een kilo kleren je gisteren 50 euro, vandaag en morgen is dat 45 euro. 

Je moet er wat meer moeite voor doen, maar het is eigenlijk wel leuk om zo met je outfit bezig te zijn

Amaryllis (20)

"Het is beter voor het milieu en je vindt verschillende, speciale kleren die in gewone winkels niet snel tegenkomt", vinden Amaryllis (20) en Anissa (17). "Je moet er wel wat meer moeite voor doen, maar het is eigenlijk wel leuk om zo met je outfit bezig te zijn."

(Lees verder onder de foto)

Anissa (17) en Amaryllis (20).

"Ik heb 2 stukken gevonden waar ik heel tevreden over ben”, zegt een vrouw die aan de kassa staat aan te schuiven. “Er is veel keuze en alle maten zijn vertegenwoordigd. Ik koop al 2 jaar alleen maar tweedehandskledij. Enkel voor schoenen maak ik nog een uitzondering."

De toegang is gratis, maar bezoekers moeten wel op voorhand een tijdslot reserveren. De volledige stock uitverkopen, zit er dit weekend allicht niet in. "We brengen meestal 3 keer zoveel mee als we nodig hebben", besluit Usama. "Zo zijn we zeker dat ook de laatste klanten genoeg keuze hebben."

Meest gelezen