imago/SKATA

Musicalcomponist en tekstschrijver Stephen Sondheim, bekend van "West side story" en "Sweeney Todd", is overleden

De Amerikaanse musicalcomponist en tekstschrijver Stephen Sondheim is overleden op 91-jarige leeftijd. Hij componeerde onder meer de musicals "Sweeney Todd", "A little night music", "Company", "Follies", "Sunday in the park with George" en "Into the woods". Voor "West side story" en "Gypsy" schreef hij de liedteksten.

Sondheim overleed gisterochtend plots in zijn woning in Roxbury, in de Amerikaanse staat Connecticut. De dag voordien had hij nog Thanksgiving gevierd met zijn familie.

Sondheim startte zijn carrière als een pupil van de bekende componist Oscar Hammerstein en groeide later zelf uit tot een van de beroemdste musicalcomponisten ter wereld. Hij was ook een van de weinigen die vaak zowel tekst als muziek schreef voor musicals.

Videospeler inladen...

In de loop van zijn carrière won Sondheim negen Tony Awards, acht Grammy Awards, een Oscar en een Pulitzer Prize. In 2015 kende toenmalig Amerikaans president Barack Obama hem een Presidential Medal of Freedom toe, de hoogste onderscheiding in de Verenigde Staten voor burgers.

AFP or licensors

Sondheim laat een echtgenoot achter, Jeffrey Scott Romley, die bijna 50 jaar jonger is dan hij. Ze trouwden in 2017.

Bekijk en beluister enkele van zijn liedjes

Sondheim brak door toen hij de opdracht kreeg om de liedteksten te schrijven voor "West side story", de musical waarin Leonard Bernstein "Romeo & Juliet" van William Shakespeare in een modern jasje steekt. "West side story" ging in première op Broadway, het theaterdistrict in New York, in 1957 en werd meer dan 700 keer opgevoerd. De filmversie won 10 Oscars.

In 1979 ging de musical "Sweeney Todd" in première. De musical is gebaseerd op een toneelstuk van Christopher Bond over een bloeddorstig personage dat al sinds de 19e eeuw opduikt in Britse verhalen. "Sweeney Todd" werd bijna 560 keer opgevoerd op Broadway. Later kwam er ook een filmversie door Tim Burton, met Johnny Depp en Helena Bonham Carter in de hoofdrollen. In de theatermusical speelde Len Cariou Sweeney Todd en Angela Lansbury Mrs. Lovett. 

In 1991 won Sondheim een Oscar voor beste originele lied in de film "Dick Tracy". Het nummer "Sooner or later" wordt gezongen door Madonna.

Meest gelezen