Gevaccineerd en hoogrisicocontact? Voortaan zal je enkel nog op eerste dag worden getest, tweede test valt weg

Wie volledig gevaccineerd is en een hoogrisicocontact heeft gehad met iemand die corona heeft, zal zich enkel nog moeten laten testen op de eerste dag na het contact. De tweede test - op dag zeven - valt weg. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid beslist, zo zegt minister Wouter Beke (CD&V) aan VRT NWS. 

Tot nog toe is de situatie als volgt: wie volledig gevaccineerd is, moet zich meteen laten testen na een hoogrisicocontact. Tot het resultaat bekend is, moet hij of zij in quarantaine. Blijkt de test negatief, dan kan die persoon uit quarantaine, maar hij zal zich wel nog eens zeven dagen later moeten laten testen, voor de zekerheid. Voor niet-gevaccineerden zijn er ook twee testen, maar zij moeten wel sowieso een hele week in quarantaine gaan. 

Maar de druk op de testcentra, huisartsen en labo's wordt stilaan onhoudbaar, door de vele coronabesmettingen. En dus moest er iets worden aangepast. De ministers van Volksgezondheid hebben nu beslist dat gevaccineerden zich énkel nog moeten laten testen op de eerste dag na het contact. Hij of zij moet nog steeds in quarantaine blijven tot het resultaat. Is dat resultaat negatief, dan mag die persoon uit quarantaine. Er volgt geen tweede test meer. Voor niet-gevaccineerden verandert er niets. 

De experten hadden in een rapport naar aanleiding van het Overlegcomité deze week ook gevraagd om gevaccineerden nog maar één keer te testen, maar zij wilden die test op de vijfde dag na het contact leggen. Tot dan zou je in quarantaine moeten gaan. De reden daarvoor is de incubatietijd. Het zou kunnen dat je de eerste dag na het contact nog negatief test, maar toch al besmet bent. Een test wat later zou die ook kunnen opsporen. 

"We gaan wel vragen om de dagen na een negatieve test voorzichtig te zijn", zegt minister Wouter Beke daarover. "Zoveel mogelijk telewerken en de contacten - zeker met risicogroepen - beperken."

Voor een goed begrip: wie positief test - ongeacht tijdens welke test - moet sowieso tien dagen in isolatie gaan. 

Meest gelezen