Radio 2

Thomas Briels en Ben Weyts lanceren doe-boek tegen pesten: "Pesten en plagen is niet hetzelfde"

Hockeyspeler Thomas Briels en Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) hebben een doe-boek tegen pesten gelanceerd bij Hockeyclub Merode in Grimbergen. "Het verschil tussen plagen en pesten is belangrijk", aldus de minister.

Het doe-boek ‘Time-Out tegen Pesten’ werd gemaakt door het Centrum Ethiek in de Sport. Het leert jonge sporters (10 tot 12 jaar) om te praten over pesten en om te reageren als ze pestgedrag zien. "Het is super belangrijk om het goede voorbeeld te geven", zegt hockey-Olympiër Thomas Briels. "Dit is een top initiatief, van mij mogen er zo meer zijn. De kinderen zijn enthousiast, ze willen allemaal een boekje hebben, dus dat is tof om te zien."

Briels geeft zelf ook hockeyles, maar heeft nog geen pestgedrag gemerkt. "Kleine kinderen bedoelen het vaak niet slecht. Kinderen zijn nu eenmaal kinderen. Maar als je ze bewust kan maken van wat een bepaalde actie met iemand kan doen, is dat een goede zaak." Ook Olympisch kampioene Nina Derwael en Ketnetheld Nico Vanhole verleenden hun steun en medewerking aan het doe-boek. 

Pesten en plagen

"Elk initiatief dat we kunnen nemen tegen pesten, is goed", zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. "Ik zeg dat als minister van Onderwijs, maar ook als minister van Sport. Uit onderzoek blijkt dat 1 op 5 in een sportclub ooit geconfronteerd is met pestgedrag. En vaak door teamgenootjes. We proberen de kinderen uit te leggen wat het verschil is tussen pesten en plagen. Want wat voor de ene plagen is, kan voor de ander pesten zijn."

Meest gelezen