"1 op de 5 studenten mag naar auditorium, de rest volgt de les thuis": UGent neemt nieuwe maatregelen

Vanaf maandag gelden op de Gentse universiteit nieuwe maatregelen, om de verspreiding van het coronavirus te beperken. In de grote auditoria mag nog 1 op de 5 studenten de les fysiek meevolgen, en de kleinere groepen (tot 50 personen) worden gehalveerd. Wie naar de les mag komen en wie moet thuisblijven, wordt bepaald via een rotatiesysteem. De rector doet een opvallende oproep aan de thuisblijvers: "Stel niet uit, maar volg de les mee op het moment dat die gegeven wordt."

De Gentse universiteit neemt maatregelen om de verspreiding van het coronavirus op haar campussen te beperken. "Dat is nodig, omdat de belangrijkste corona-indicatoren helaas in sterk negatieve zin blijven evolueren", stelt rector Rik Van de Walle. De maatregelen gaan in vanaf maandag 29 november.

Geen uitstappen en lagere bezetting

Een aantal activiteiten, zoals excursies of museumbezoeken, worden opgeschort. En de bezetting van de leszalen wordt serieus teruggeschroefd. In auditoria waar meer dan 50 studenten les volgen, kan slechts 1 op de 5 studenten fysiek naar de les komen.  En onderwijs in kleine groepen kan fysiek doorgaan voor de helft van de studenten, met mondmasker. 

Labo-oefeningen en practica kunnen doorgaan met mondmasker.  Ook evaluatie- en examenactiviteiten vinden plaats zoals gepland. 

Rotatiesysteem

Om ervoor te zorgen dat iedereen een gelijke kans krijgt op fysiek onderwijs, zal de universiteit een rotatiesysteem gebruiken. Hoe dat precies in zijn werk gaat, bepaalt elke faculteit zelf. Voor de leerlingen die niet fysiek naar de les mogen komen, wordt de les gelivestreamd en opgenomen. 

Het is belangrijk om een normaal leertempo aan te houden
Rector Rik Van De Walle

Maar opvallend: rector Rik Van de Walle vraagt de thuisblijvers om de lessen live mee te volgen en niet achteraf in te halen. Zo kunnen ze een gezond schoolritme aanhouden, stelt hij. "Er is gebleken dat het aanhouden van het reguliere onderwijs- en leertempo belangrijk is met het oog op de verwerking van de leerstof."

Meest gelezen