Wat doet farma-industrie tegen omikronvariant? Moderna belooft specifiek vaccin, Pfizer kijkt eerst naar huidige vaccins

Nu de nieuwe "omikronvariant" her en der opduikt, is de volgende vraag: wat met de vaccins? Werken de huidige vaccins? Moderna belooft een boostervaccin dat specifiek gericht is op de nieuwe variant, terwijl Pfizer eerst wil onderzoeken wat de bescherming van de huidige vaccins zegt.

De vaststelling dat er een nieuwe variant van het coronavirus is opgedoken, heeft meteen de farmabedrijven aan het werk gezet. Bedrijven die al vaccins hadden ontwikkeld, bestuderen hoe ze deze nieuwe variant moeten aanpakken. Die is mogelijk nog besmettelijker dan de deltavariant en telt een groot aantal mutaties. 

Farmabedrijf Moderna zegt dat het een boostervaccin aan het ontwikkelen is dat specifiek gericht is op omikron. Het bedrijf is ook al hogere dosissen aan het testen van zijn bestaande boostervaccins. Het bekijkt ook of er nog andere boostervaccins mogelijk zijn die ons kunnen beschermen tegen verschillende varianten. 

Het Duitse biotechbedrijf BioNTech, dat samen met de Amerikaanse farmareus Pfizer een coronavaccin ontwikkelde, onderzoekt eerst of de huidige vaccins voldoende bescherming bieden tegen de omikronvariant. Het verwacht ten laatste over twee weken de eerste studieresultaten die moeten uitwijzen of de huidige vaccins voldoende bescherming bieden. Maar BioNTech zegt dat het samen met Pfizer in staat is om binnen de zes weken zijn vaccin aan te passen aan de nieuwe variant en de eerste dosissen binnen de 100 dagen gebruiksklaar te krijgen. 

Beursnoteringen hoger

De aankondiging van de nieuwe variant deed gisteren de beurzen wereldwijd kelderen. Vooral reisagentschappen en vliegtuigmaatschappijen werden hard getroffen. De farmabedrijven bleven uit de wind, meer nog, hun aandelen gingen fors de hoogte in. Moderna maakte een beurswinst van 20 procent, het aandeel van Pfizer ging 6 procent de hoogte in. 

Meest gelezen