Radio 2

Aanhoudende regen doet beken overstromen in Westhoek

Door de aanhoudende regen staan heel wat beken overvol in de Westhoek. De brandweer moest op verschillende plaatsen tussenkomen voor wateroverlast. Zo heeft de brandweer in Ieper tot middernacht zandzakjes gelegd om een wijk te beschermen.

Videospeler inladen...

"Sinds vanmorgen hadden we een 40-tal interventies voor wateroverlast in Poperinge, Koksijde, Westvleteren, Zonnebeke, Watou en Koekelare”, zegt Kristof Louagie, communicatieambtenaar van Brandweer Westhoek. “Het gaat om ondergelopen straten door sloten die het water niet meer kunnen slikken."

“Bepaalde woningen op het platteland kregen al water binnen, maar er zijn nog geen kritieke overstromingen die hele dorpskernen bedreigen”, zegt Kristof Louagie. “Heel wat landelijke wegen zijn wel al overstroomd. Het is opletten geblazen wanneer je met de wagen door zulke straatjes moet, omdat de sloten niet meer zichtbaar zijn.”"Hier en daar werden ook zandzakken geplaatst om huizen te beschermen tegen het stijgende water", aldus Louagie. 

Onder meer de Kapellestraat bij Ieper is plaatselijk ondergelopen en tijdelijk afgesloten. “Op dit moment zijn in Ieper drie straten afgesloten. Voorlopig zorgt dat alleen lokaal voor kleine problemen”, zegt Stijn Fertin, hoofd van de Ieperse technische dienst. “Samen met de provincie doen we een inspectie. We zijn waakzaam, want er mag niet veel meer bijkomen.”

Burgers kunnen hun woning al preventief beveiligen: bescherm bepaalde zaken in kelders en risicovolle locaties of plaats ze wat hoger op stenen of palletten. 

Het KMI heeft code geel afgekondigd. Het voorspelde water komt in dezelfde volle beken terecht. Het openen van de sluizen in Nieuwpoort, kan het overtollige water helpen afvoeren. Dit wordt opgevolgd door de Vlaamse Milieumaatschappij”, besluit Louagie. 

Ondergelopen Kapellestraat in Ieper

Videospeler inladen...
Radio 2

Meest gelezen