Вых Пыхманн, Wikipedia

Zeer unieke bastaardarend gespot in Moerbeke en Wachtebeke

Heel wat vogelaars en amateurfotografen trokken dit weekend naar Moerbeke en Wachtebeke, om er de uiterst zeldzame bastaardarend te spotten. Eerst bestond er twijfel of het om een bastaardarend ging, of een kruising tussen de bastaardarend en de schreeuwarend, maar ondertussen liet Natuurpunt weten via Facebook dat het effectief om een bastaardarend gaat.

Op natuurplatform waarnemingen.be verschijnen de laatste dagen verschillende meldingen van vogelspotters die de bastaardarend gespot hebben. "Het was eigenlijk nog niet volledig zeker dat het om een bastaardarend ging, dat moet eerst erkend worden door een officiële instantie. Maar ik wilde het toch met mijn eigen ogen zien. Na de eerste meldingen op de website, ben ik meteen met de bus getrokken naar Moerbeke", vertelt vogelaar Joachim Pintens. "En ik had geluk: ik heb de vogel ook waargenomen. Een heel unieke ervaring."

De bastaardarend is een trekvogel. In de zomer verblijft hij in Noordoost-Europa en Azië. De meeste bastaardarenden overwinteren in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, al zijn er ook soms een paar die overwinteren in Italië,  Turkije of Griekenland. In België en Nederland is hij een uiterst zeldzame dwaalgast.

Slechte weersomstandigheden

Joachim Pintens is zeker niet de enige vogelaar die naar Moerbeke trok om het dier te spotten. "Ik was wel een van de eersten. Op het moment dat ik daar was, waren er nog een 10-tal andere vogelspotters aanwezig. Ondertussen zijn er al een 100-tal waarnemingen." 

De weersomstandigheden waren wel niet ideaal om de vogel te fotograferen. Daardoor was het eerst moeilijk om zeker te zijn om welke soort het gaat. "Het had ook gekunnen dat het om een hybridevogel ging: een bastaardarend met bepaalde genen van de schreeuwarend. Doordat het weer niet super was en de vogel vrij ver was, was het heel moeilijk om het verschil te zien, want het gaat om heel subtiele kenmerken."

"Het ziet ernaar uit dat het volgende week wat beter weer gaat zijn. Ik ga dan nog eens teruggaan om de bastaardarend beter te fotograferen", zegt Joachim nog. "Ik verwacht wel dat hij daar nog even zal blijven. Toch zeker als het zo koud blijft, want zo'n grote vogel heeft warme lucht nodig om te kunnen opstijgen."

Meest gelezen