Veel geannuleerde vluchten op de luchthaven in Johannesburg.
AFP or licensors

Belgische toeriste zit vast in Zuid-Afrika: "Het is afwachten, we hopen op het beste"

Barbara De Laet is een Belgische toeriste die vastzit in Zuid-Afrika. Nu daar een nieuwe variant van het coronavirus ontdekt is, leggen heel wat landen reisbeperkingen op. Ze zegt dat ze voorlopig weinig informatie krijgt van de Belgische ambassade over wat er nu moet gebeuren. 

Barabara De Laet zou gisteren terugvliegen naar ons land via Zwitserland, maar die vlucht is geannuleerd. Zwitserland laat enkel nog zijn eigen onderdanen toe. "We hebben een nieuwe vlucht kunnen te pakken krijgen via Frankfurt, maar die is pas donderdag 2 december", zegt ze. 

Op zich vindt ze het niet erg dat ze nog wat langer in Zuid-Afrika moet blijven, maar het is wel onzeker of ze donderdag zal kunnen vertrekken. "Het is afwachten, we hopen op het beste."

Voorlopig moet ze zich baseren op informatie in de media over wat ze moet doen als ze weer in België is. "Daar lees ik dat we tien dagen in quarantaine moeten, wat begrijpelijk is." De Belgische ambassade kan voorlopig niet veel meer zeggen dan wat in de pers verschijnt. "Zij wachten nog op advies van Buitenlandse Zaken. Ze hebben ons de raad gegeven een nieuwe terugvlucht te boeken, wat we gedaan hebben."

De Laet vindt het nieuws over de nieuwe variant vooral erg voor de Zuid-Afrikanen. Veel landen leggen een reisverbod op. "Zij merken direct veel annuleringen. Ze zien een stuk van hun toeristisch seizoen tenietgedaan." Nochtans zijn er op dit moment niet zoveel besmettingen in Zuid-Afrika. "Dat is een van de redenen waarom we naar hier gekomen zijn. Het virus circuleert hier veel minder dan in Europa."

Erg voor de Zuid-Afrikanen. Ze zien een stuk van hun toeristisch seizoen tenietgedaan

Barbara De Laet, toeriste in Zuid-Afrika

Halen reisbeperkingen iets uit?

Volgens correspondente Elles Van Gelder heerst in Zuid-Afrika het gevoel dat ze hard worden gestraft voor het goede wetenschappelijke werk, waardoor de nieuwe variant zo snel is opgespoord. “De wetenschappers hier in Zuid-Afrika zeggen dat zij het dan wel opgepikt hebben, maar dat de nieuwe variant waarschijnlijk al in de rest van de wereld zit, en dat zien we nu ook", zegt ze in "De ochtend" op Radio 1.

Schrijver Tom Lanoye woont en werkt in Kaapstad. Hij vertelt in "De zevende dag" dat er in Zuid-Afrika veel onbegrip is voor de reisbeperkingen die het land treffen:

Videospeler inladen...

In Zuid-Afrika heerst dan ook twijfel of de strenge reisbeperkingen wel iets zullen uithalen. Het reisverbod komt ook op een erg ongelukkig moment. "Er waren al veel toeristen, en vooral, het land staat net voor het zomerseizoen. Wat gaat dit betekenen voor de toeristische sector, die al zo zwaar getroffen was? Dat is hier wel de grootste onrust. We hadden hier tienduizenden Britten verwacht de komende maand.” 

De patiënten die ik zag zijn niet zwaar ziek

Dr Angelique Coetzee

Intussen wordt er veel onderzoek naar de nieuwe omikron-variant gedaan. “Ze weten nog heel weinig”, zegt Elles Van Gelder. “Er is wel één Zuid-Afrikaanse arts die zegt dat ze al langer vermoedde dat er iets nieuws broeide”. Die arts – Angélique Coetzee, voorzitter van de Zuid-Afrikaanse artsenvereniging – heeft ook andere wetenschappers gealarmeerd.

Volgens haar vallen de symptomen bij de patiënten die zij heeft behandeld mee. “Ze zijn niet zwaar ziek en kampen vooral met vermoeidheid”, zegt Elles Van Gelder nog. “Maar helemaal duidelijk is het niet, er wordt nog dag en nacht aan gewerkt”. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO verklaarde de nieuwe variant eerder tot zorgwekkend. Volgens de organisatie kan het nog een paar weken duren voor er meer duidelijkheid is. 

Meest gelezen