3.000 mensen betogen tegen geweld op vrouwen in Brussel

In Brussel hebben bijna 3.000 mensen gemanifesteerd tegen geweld op vrouwen, vooral leden van feministische verenigingen. Ze willen concrete maatregelen van de overheden in ons land om het geweld op vrouwen terug te dringen. Er bestaat een actieplan, maar de verenigingen vrezen dat het vooral bij beloftes zal blijven.

Het is het vijfde jaar op rij dat feministische verenigingen manifesteren in Brussel. Volgens de vrouwenraad, één van de initiatiefnemers, zijn de voorbije 5 jaar 150 vrouwen in ons land overleden na geweld. 

De actievoerders vinden dat het tijd is voor concrete maatregelen. "De tien zorgcentra die beloofd zijn staan nu gepland voor 2024, maar dat is veel te traag. De slachtoffers hebben nu hulp nodig", klink het.

"Het protest moet ertoe leiden dat het niet bij een actieplan blijft, maar dat woorden in daden worden omgezet. Ook het dark nummer (het aantal gevallen dat onder de radar blijft om dat vrouwen geen aangifte durven te doen, red.) moet aangepakt worden."

Videospeler inladen...

De laatste maanden kwam geweld op vrouwen weer in het nieuws. In oktober kwamen in Elsene ook al meer dan 1.000 vrouwen op straat om te betogen tegen seksueel geweld. De aanleiding voor het protest waren klachten en getuigenissen van vrouwen die zeggen dat ze gedrogeerd en verkracht zijn in twee studentencafés. Ook in Gent waren er deze maand protesten na gelijkaardige voorvallen.

Meest gelezen