Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Wereldgezondheidsorganisatie roept op grenzen open te houden

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft opgeroepen "de grenzen open te houden", nu de reisbeperkingen naar Afrikaanse landen toenemen in het licht van de verspreiding van de nieuwe omikronvariant van het coronavirus.

"De WHO staat aan de zijde van de Afrikaanse landen en doet een oproep om de grenzen open te houden", zegt de organisatie in een mededeling. Ze roept de landen op tot "een wetenschappelijke benadering" die op "de evaluatie van de risico's" steunt.

Zeker 13 besmettingen met omikronvariant bij reizigers die vrijdag geland zijn in Nederland

Al zeker 13 reizigers die vrijdag met twee KLM-vluchten vanuit Zuid-Afrika geland zijn op Schiphol, in Nederland, zijn besmet met de nieuwe en zorgwekkende omikronvariant. Dat hebben de Nederlandse gezondheidsautoriteiten bekendgemaakt. Het aantal kon nog oplopen, want het onderzoek is nog niet helemaal afgerond. 

Het was al geweten dat van de ruim 600 passagiers er 61 besmet zijn met het coronavirus. Maar het was nog niet bekend met welke variant. De betrokken reizigers zitten allemaal in isolatie. Er is ook een Belgisch koppel bij, van wie de man positief heeft getest.

De Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge roept alle reizigers die sinds maandag in zuidelijk Afrika geweest zijn, op om zich onmiddellijk te laten testen. Voor die mensen geldt een quarantaineplicht en die zal gecontroleerd worden, luidt het.

Over de omikronvariant is nog niet veel geweten. Hij is mogelijk nog een pak besmettelijker dan de deltavariant en dat baart wetenschappers zorgen. In de komende dagen en weken zou duidelijk moeten worden hoe besmettelijk de variant juist is, hoe ziek mensen ervan worden en of de vaccins nog effectief zijn. 

Videospeler inladen...

Ook in Canada twee bevestigde besmette personen met de omikronvariant

In Canada zijn zondag voor het eerst coronabesmettingen met de omikronvariant vastgesteld. Dat meldt het ministerie van Gezondheid van de provincie Ontario. Het gaat om twee mensen die recent in Nigeria zijn geweest. Ze zitten in quarantaine.

De gezondheidsautoriteiten zijn nu op zoek naar eventuele contacten, zei de regering van Ontario in een verklaring.

Echtpaar op Schiphol aangehouden voor vlucht uit quarantainehotel

De Nederlandse politie heeft op Schiphol een echtpaar aangehouden dat uit een quarantainehotel was gevlucht. Het stel is aangehouden in een vliegtuig dat op het punt stond te vertrekken. Beide personen zijn overgedragen aan de Gemeentelijke gezondheidsdienst.

Een politiewoordvoerder laat weten dat het gaat om het hotel in de regio Kennemerland waar positief geteste reizigers uit Zuid-Afrika in isolatie zitten. In het hotel zien particuliere beveiligers erop toe dat de gasten die in isolatie moeten blijven zich daar ook aan houden. Buiten zorgt politie ervoor dat niemand het hotel binnenkomt die er niets te zoeken heeft.

Hoeveel van de besmette reizigers uit Zuid-Afrika nog in het hotel zitten, is niet duidelijk. De bewaking blijft er ook, zolang gasten in isolatie zitten in het hotel. Iemand kan alleen naar huis om daar verder in isolatie te blijven als er sprake is van "beschermd vervoer".

Nederland is vanaf vandaag in avondlockdown

De komende drie weken kan je in Nederland tussen vijf uur 's avonds en vijf uur 's ochtends bijna nergens nog terecht. Enkel essentiële winkels mogen ook na 17 uur nog openblijven.

Videospeler inladen...

Ook in Zwitserland eerste mogelijke geval van omikronvariant ontdekt

Zwitserland lijkt zich bij het lijstje Europese landen waar de omikronvariant reeds werd ontdekt, te zullen voegen. Het Zwitserse ministerie van Volksgezondheid heeft zondag op Twitter aangekondigd het eerste mogelijke geval te hebben vastgesteld bij een persoon die een week geleden teruggekeerd is uit Zuid-Afrika. "De volledige sequentie zal de komende dagen duidelijkheid scheppen", klinkt het.

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft de nieuwe variant als zorgwekkend bestempeld. De omikronvariant zou besmettelijker zijn dan de deltavariant, die momenteel dominant is in de wereld.

Eerder werd de omikronvariant al vastgesteld in onder meer ons land, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Denemarken. Zwitserland scherpte eerder al de inreismaatregelen uit verschillende landen, waaronder België, aan in een poging om de verspreiding van de nieuwe variant te vertragen.

Wereldgezondheidsorganisatie: "PCR-test spoort ook omikron op"

De PCR-test is efficiënt bij de omikronvariant van het coronavirus en er is onderzoek aan de gang om na te gaan of ook de andere diagnosemiddelen werken bij de nieuwe variant, zo heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meegedeeld.

"De PCR-tests (...) detecteren nog steeds de besmettingen, ook de besmetting met omikron", zegt de WHO in de mededeling. De organisatie voegt eraan toe dat er "studies lopen om te bepalen of er een impact is op andere types van tests, onder meer de snelle antigeentests".

Zuid-Afrika vraagt onmiddellijke opheffing van reisbeperkingen

De Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa heeft de landen met reisbeperkingen voor Zuid-Afrika zondag opgeroepen de beperkingen "onmiddellijk" op te heffen. De reisbeperkingen kwamen er na de ontdekking van de nieuwe variant van het coronavirus. Pretoria meent dat ze geen wetenschappelijke grond hebben.

De president zei op de televisie dat hij "diep ontgoocheld" was over de "volkomen onterechte" sluitingen van de grenzen, die een vorm van "discriminatie" zijn "ten aanzien van ons land" en van de buurlanden die door dezelfde maatregelen getroffen worden.

Zwitsers steunen wet coronapas in referendum

De Zwitsers staan in grote meerderheid achter de wet die het gebruik van de coronapas mogelijk maakt. Tegenstanders hadden een referendum afgedwongen, maar uiteindelijk bepaalde 62 procent van de kiezers dat de pas voor toegang tot onder meer restaurants en evenementen in stand kan blijven. Dat was een groter percentage dan verwacht.

Het certificaat dat aantoont of iemand is gevaccineerd, hersteld of negatief is getest, komt volgens critici neer op een verplichting tot vaccinatie. Uit peilingen werd eerder duidelijk dat ongeveer zes op de tien Zwitsers erachter staan. De wet, die eerder dit jaar werd goedgekeurd, geeft de regering de mogelijkheid uitzonderlijke maatregelen in te voeren om de corona-epidemie te bestrijden.

Vakbond van cabinepersoneel in Nederland wil onderzoek naar betere test passagiers

De Vereniging Nederlands Cabinepersoneel (VNC) wil dat onderzocht wordt hoe passagiers van vliegtuigen beter kunnen worden getest op corona. Chris van Elswijk, de bestuurder die de KLM-sectie van de vakbond vertegenwoordigt, schrikt er namelijk van dat er zoveel besmette mensen aan boord zaten van de vrijdag aangekomen vluchten uit Zuid-Afrika.

"Het kan niet de bedoeling zijn dat we mensen die met het virus zijn besmet, vervoeren", reageert de vakbondsman. Volgens hem zou een "valide testbeleid" ervoor moeten zorgen dat besmettingen van alle coronavarianten tijdig opgemerkt worden, zodat besmette mensen niet het vliegtuig in komen.

Bij dertien van de vrijdag uit Zuid-Afrika op Schiphol aangekomen reizigers die positief op corona hebben getest, is tot nu toe de nieuwe omikronvariant van het virus aangetroffen. Maar het onderzoek naar alle 61 positief geteste personen is nog niet afgerond. Mogelijk wordt de nieuwe variant in meer testmonsters aangetroffen.