Radio 2

De Nachtuil in Leuven moet dicht om 23 uur: “We staan er net om bekend om laat open te zijn”

Sinds zaterdag moeten horecazaken om 23 uur de deuren sluiten. Voor restaurant De Nachtuil is dat een serieuze streep door de rekening. Het restaurant richt zich voornamelijk op heel late eters. “Tot 1 uur kan je hier iets bestellen.”

Door de nieuwe coronamaatregelen moet ook restaurant De Nachtuil zijn keuken en deuren vroeger sluiten. “We staan erom bekend om laat open te zijn. Normaal kunnen mensen tot 1 uur ’s nachts bestellen“, zegt Henk, zaakvoerder van De Nachtuil in Leuven.

“Dat is een groot verschil met het sluitingsuur om 23 uur. Na 22 uur kunnen we nu geen nieuwe mensen meer binnenlaten, omdat je toch een uurtje moet rekenen om te eten op restaurant. We missen daardoor veel klanten.”

Vroege uurtjes

“Normaal stoppen restaurants rond 21 of 22 uur en dan komen veel mensen naar ons. Die kunnen we nu niet meer bedienen.” Vroeger konden klanten tot 6 uur ’s morgens terecht bij Henk, “maar door de jaren heen zijn daar wat uurtjes vanaf gegaan. Door alcoholcontroles geraken mensen niet meer met de auto tot bij ons. Parkeerproblemen in het centrum vormen ook een struikelblok en het is niet gemakkelijk om personeel te vinden voor die nachtelijke uren.”

Tot 1 uur ’s nachts kunnen mensen iets bestellen om te eten in De Nachtuil. “Nu moeten we om 23 uur gesloten zijn en moet iedereen buiten zijn. Als je om 22 uur binnenkomt, is dat al nipt om nog een dessert te kunnen eten.”

Luchtzuivering

Henk investeerde in een luchtzuiveringsinstallatie voor z’n zaak. “Elke horecazaak moet verplicht een CO2-meter hebben. Maar met zo’n toestel moet je heel de tijd een raam of deur openzetten. In de zomer is dat geen probleem, maar in de winter wel. Daarom hebben we een luchtzuiveraar gekocht om de lucht te zuiveren en te filteren.”

Meest gelezen