Foto: Radio 2

Eerste editie kinderboekenfestival KABAAL in Antwerpen: "Het beleven van kinderboeken staat hier centraal"

In kindertheater hetpaleis in de Stadsschouwburg van Antwerpen heeft dit weekend KABAAL plaatsgevonden, het allereerste kinderboekenfestival van Vlaanderen. Kinderen konden er deelnemen aan voorleesmomenten, workshops, signeersessies en poetry slam. Organisator Stefan Boonen kijkt tevreden terug naar de eerste editie. “Het was geen makkelijke start door corona, maar met bijna 1.000 bezoekers zijn we moe maar vooral heel content.”

KABAAL is het eerste kinderboekenfestival in Vlaanderen. “Vorig jaar is het festival niet kunnen doorgaan door corona, dus we zijn nu heel blij dat we eindelijk onze eerste editie kunnen houden”, vertelt organisator Stefan Boonen. “Wij zijn een boekenfestival, hier valt zo veel meer te beleven dan op een beurs. Er is theater, muziek, voorleessessies en sessies met illustraties en beeld. Het gaat hier echt om de boeken, de mensen die de boeken maken en hoe ze die brengen tot het publiek, de kinderen dus.”

Marc de Bel, Bart Moeyaert en vele andere auteurs

Op het boekenfestival kwamen heel wat bekende en minder bekende auteurs langs. “Marc de Bel, Bart Moeyaert, maar ook debutanten met hun eerste boek komen hier hun verhaal vertellen. Ook dichters, acteurs en theatermakers kan je hier vinden. Er zijn activiteiten voor kinderen van 2 tot 12 jaar, maar de sessies zijn interessant voor heel het gezin”, vertelt Boonen.

Foto: Radio 2

En ook het publiek is enthousiast. “Onze dochter is nog maar 3 jaar, dus wij lezen de boeken nog voor. Maar het is zeker leuk om eens naar een interactieve beurs te gaan. Het zit mooi in elkaar, zo zijn er voor alle leeftijden activiteiten. Het is meer dan boeken alleen”, vertelt de papa van Flore.

Tweede editie volgend jaar?

Er is een kleine boekenstand waar je boeken kan kopen. "Maar in hoofdzaak gaat het om het ontdekken van boeken en het beleven van verhalen", vertelt Boonen. “De bedoeling is dat er elk jaar een kinderboekenfestival komt waar het kinderboek, en vooral het beleven ervan, centraal staat. We hopen dus volgend jaar een tweede editie te hebben.”

Foto: Radio 2

Meest gelezen