George-Louis Bouchez (MR) wil geen kernuitstap: "Verbaasd dat minister geen plan heeft om kerncentrales open te houden"

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez heeft in "De zevende dag" geëist dat federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) met een plan B komt waarbij de twee jongste kernreactoren toch langer openblijven. Bouchez is ervan overtuigd dat we in de huidige situatie niet kunnen beslissen over een volledige kernuitstap, omdat er bevoorradingsproblemen dreigen. "Als de minister enkel gefocust heeft op plan A, een volledige kernuitstap, dan heeft ze een probleem", zegt hij. 

De federale regering, waar de MR ook deel van uitmaakt, moet binnenkort beslissen of ze doorgaat met het sluiten van de kerncentrales. Die zouden volgens het regeerakkoord tegen 2025 gesloten moeten worden.

Voorzitter George-Louis Bouchez heeft nu de duidelijke stelling ingenomen dat een kernuitstap niet kan. Hij zegt dat in het regeerakkoord staat dat er voldaan moet worden aan drie voorwaarden: er moet zekerheid zijn over de elektriciteitsbevoorrading, de prijs en de vermindering van de CO2-uitstoot." 

Bekijk hier het volledige gesprek met MR-voorzitter George-Louis Bouchez in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

"Minister Van der Straeten moet een antwoord bieden op deze drie voorwaarden en ze moet tegelijkertijd aan een alternatief plan werken dat de kerncentrales openhoudt. Wat mij verbaast, is dat ik geen enkele informatie heb over dat plan B. Als de minister enkel op het plan A gewerkt heeft, een volledige kernuitstap, dan heeft zij een probleem met het regeerakkoord", zegt hij. 

"Ik blijf binnen het regeerakkoord. We hebben geen zekerheid over de bevoorrading, we hebben geen zekerheid over de prijs en de gascentrales die gebouwd gaan worden, zullen miljoenen tonnen CO2 uitstoten."

Politieke crisis?

Hij vindt dus dat de twee jongste kerncentrales moeten openblijven. Betekent dit nu dat we afstevenen op een politieke crisis of het ontslag van de regering? 

"Ik wil hier geen politiek spel van maken", zegt Bouchez. "Het is een technisch en wetenschappelijk dossier.  Wij willen er alles aan doen dat België niet zonder stroom valt. Wij gaan niet vragen aan alle Belgen om een stroomgenerator te kopen en een jerrycan benzine." 

Niet vragen aan alle Belgen om een stroomgenerator te kopen en een jerrycan benzine.

George-Louis Bouchez, voorzitter MR

Volgens Bouchez gaan we naar stroomtekorten omdat de vergunning van de gascentrale in Vilvoorde werd geweigerd. Een beslissing van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) die hij trouwens terecht vond. 

Hij verwijst ook naar een nieuw rapport van Elia, de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet. "Daarin staat dat we in de winter van 2026 al bevoorradingsproblemen zouden kunnen hebben, als we alle kerncentrales sluiten", zegt hij. 

Ook het stijgende energieverbruik en de stijgende energieprijzen zijn problemen, waar nog geen antwoord op is.

Meest gelezen