Videospeler inladen...

BEKIJK - Rudi Vranckx: "1 miljoen Afghaanse kinderen dreigen te overlijden door gebrek aan medische zorg en eten"

De Afghaanse gezondheidszorg staat, drie maanden nadat de taliban het land hebben ingenomen, volledig op instorten. Voor honderdduizenden kinderen dreigt de hongerdood. Conflictjournalist Rudi Vranckx bezocht een kinderziekenhuis in de hoofdstad Kaboel en kon met eigen ogen zien hoe dramatisch de situatie is.

"Het Afghaanse gezondheidssysteem staat op de rand van de afgrond", waarschuwt Rudi Vranckx. "Er zijn nog maar tachtig of negentig instellingen in het hele land die nog volledig functioneren. Dat is slechts een fractie van de 2.300 gezondheidsinstellingen in Afghanistan. Voor elke tienduizend Afghanen zijn er vandaag amper vijf dokters of verpleegkundigen actief."

Het personeel wordt al vier maanden niet uitbetaald, toch blijven we werken

Zia Mohammed, verpleger

De Afghaanse zorgsector wordt bovendien extra belast door een grote instroom van patiënten die lijden aan ernstige ondervoeding, een gevolg van de economische malaise waarin het land verkeert.

Ook in het Indira Gandhi-kinderziekenhuis in Kaboel is de toestand kritiek: "Het aantal kinderen dat lijdt aan extreme ondervoeding is de laatste maanden meer dan verdubbeld. Mensen zitten thuis zonder werk en kunnen amper eten voor hun kinderen kopen."

"Recent was er hier een kind dat al twee maanden enkel gevoed werd met vloeistof: thee of een zoete drank. Ze hielden hem in leven enkel met water", getuigt Sakineh, een verpleegster op de afdeling ondervoeding, geëmotioneerd. "Hij kwam hier aan in een schrijnende toestand. Het was onbeschrijfelijk."

Bekijk de reportage van Rudi Vranckx hieronder:

Videospeler inladen...

Het kinderziekenhuis moest de capaciteit van de afdeling ondervoeding al verdriedubbelen en zit ondertussen overvol. "Alleen de kinderen in kritieke toestand worden nog opgenomen op de afdeling. De anderen moeten we met pijn in ons hart terug naar huis sturen", aldus Sakineh. "De middelen van ons ziekenhuis zijn erg beperkt. We hebben amper genoeg personeel en er is een nijpend tekort aan medisch materiaal en geneesmiddelen."

Maak van honger en armoede geen politiek wapen in de strijd tegen de taliban

Rudi Vranckx

Ondanks de moeilijke situatie laat Zia Mohammed, een verpleger die al 30 jaar in het ziekenhuis werkt, zich niet uit het lood slaan. "Het personeel hier wordt al vier maanden niet uitbetaald", zegt hij. "Toch komen we hier elke dag werken. We hebben gezworen dat we ons volk en ons land zouden helpen."

De oorzaken voor de vele problemen zijn volgens Vranckx duidelijk. "Veel opgeleid personeel heeft het land verlaten en vrouwen die werkten in de ziekenhuizen blijven uit angst thuis", zegt hij. "Toch is de enorme economische crisis de grootste boosdoener. De fondsen van Afghanistan blijven bevroren in het buitenland en er is niet genoeg geld om de lonen uit te betalen."

UNICEF, het kinderfonds van de Verenigde Naties, vreest een rampzalig scenario als de situatie niet snel verbetert, zeker met de strenge Afghaanse winter in aantocht. De organisatie waarschuwt dat 1 miljoen kinderen jonger dan vijf jaar dreigen te overlijden aan acute ondervoeding.

"Maak van honger en armoede geen politiek wapen in de strijd tegen de taliban want de dokters hier zijn duidelijk: het Afghaanse volk zal lijden, niet de politieke klasse", besluit Vranckx.

Meest gelezen