BOS+ plant bomen na belofte op klimaatmars: "Voor elke deelnemer een vierkante meter bos"

Natuurvereniging BOS+ heeft vandaag 1,2 hectare bos aangeplant in Ronse. Daarmee lost de vereniging al een deel in van de belofte die ze deed op de klimaatmars in Brussel. "Voor elke deelnemer gaan we een vierkante meter bos aanplanten", klonk het toen. Binnenkort zal de vereniging ook 0,9 hectare bos aanplanten in Zwevegem en dan nog eens 2,9 hectare in de Democratische Republiek Congo.

BOS+ gaat voor elke deelnemer van de klimaatmars op 10 oktober in Brussel een vierkante meter bos planten. "Er waren 50.000 mensen op het klimaatprotest. Door voor elk van hen een vierkante meter bos te planten, vergroten we de positieve impact van de betoging", verduidelijkt Bert Peeters van BOS+. "We eisen van onze politici om hun vele beloftes van op de klimaatconferentie in Glasgow snel om te zetten in de praktijk. Met deze concrete actie op het terrein geven we zelf het goede voorbeeld."

"Hier in Ronse planten we vandaag 1,2 hectare bos. Dat zijn zo'n 2.600 bomen. Dankzij de scouts van Ronse zaten die allemaal veel sneller in de grond dan voorzien. Daar zijn we zeer dankbaar voor in dit regenweer", zegt Peeters. "We gaan dan ook nog 0,9 hectare bos aanplanten in Zwevegem. De andere helft van de 50.000 vierkante meter, gaat in Democratische Republiek Congo aangelegd worden."

Minder broeikasgassen, meer biodiversiteit

Volgens BOS+ is het heel terecht dat veel mensen zich zorgen maken om het klimaat.  "Overstromingen in België, hittegolven in Canada en bosbranden in Siberië drukken ons met de neus op de feiten dat geen enkel land gespaard blijft van de klimaatcrisis. Het extreme weer maakt ook in België slachtoffers en verwoest kostbare natuur", klinkt het. "Met andere woorden: de natuur wordt bedreigd door het klimaat. We planten dus bomen zowel in Vlaanderen als in de tropen, omdat we het belangrijk vinden dat er wereldwijd meer bos bijkomt." 

Bomen zijn een goed middel om de klimaatopwarming te milderen
Bert Peeters van natuurvereniging BOS+

"Anderzijds zijn bomen een goed middel om de klimaatopwarming te milderen", legt Peeters uit. "Ze houden niet alleen veel broeikasgassen uit de atmosfeer, ze maken aanpassingen aan de gevolgen van klimaatverandering ook makkelijker. Ze zorgen ook als tegengewicht voor het pijlsnelle verlies van de wereldwijde biodiversiteit."

In de Democratische Republiek Congo gaat het bebossingsproject van BOS+, in samenwerking met de Gentse organisatie Faja Lobi, niet alleen om het aanplanten van bomen, maar ook om het herstellen en beschermen van bestaande bossen. "Daarnaast helpen we ook de plaatselijke bevolking te kiezen voor duurzame landbouw, waardoor bossen geen plaats meer moeten maken voor landbouw", besluit Peeters.

Meest gelezen