Nieuwe teststrategie blijft onenigheid veroorzaken tussen politiek en huisartsen: "Bijsturing is tijdelijk"

De nieuwe teststrategie blijft onenigheid veroorzaken tussen de huisartsen en de politiek. De huisartsen vrezen dat de nieuwe teststrategie de viruscirculatie alleen maar zal doen toenemen en de druk op hun werk niet zal verlagen. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) benadrukt in "De zevende dag" dat de bijsturing tijdelijk is, maar noodzakelijk om voldoende testcapaciteit te hebben voor mensen met symptomen.

De verschillende ministers van Volksgezondheid hebben gisteren beslist dat mensen die gevaccineerd zijn en een hoogrisicocontact hebben gehad met iemand die corona heeft, zich alleen nog op de eerste dag na dat contact moeten laten testen. Zij moeten in quarantaine blijven tot ze een negatief resultaat hebben. Een tweede test - op de zevende dag na het contact - vervalt.

Professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven) begrijpt die teststrategie niet vanuit virologisch standpunt. "We zien in de praktijk vaak dat testen op dag 3 of 4 positief worden", zegt hij in "De ochtend". Volgens Godderis, die ook lid is van de adviesraad GEMS, zullen er dus besmettingen gemist worden.

Dit is een recept voor de versnelling van de pandemie

Professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KU Leuven)

Hij vreest dat heel wat mensen na een negatieve test naar het werk zullen gaan, maar enkele dagen later dan toch besmettelijk zijn. "Dat is een recept voor de versnelling van de pandemie." De professor is voorstander van quarantaine na een hoogrisicocontact. Iets wat ook de huisartsen gisteren al geopperd hebben.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) benadrukt in "De zevende dag" dat de bijsturing van het testbeleid een tijdelijke maatregel is. "We moeten capaciteit vrij maken om mensen met symptomen snel te testen", zegt Vandenbroucke. Bovendien is volgens de minister de wachttijd voor een test zo opgelopen dat die test in de praktijk niet op dag één maar op dag 3, 4 of 5 zal zijn.

Bekijk het gesprek met Vandenbroucke en Roel Van Giel van Domus Medica in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Momenteel worden de huisartsen overbevraagd door mensen die een testcode willen, een attest voor hun werkgever nodig hebben of gewoon vragen hebben over corona. "Op mijngezondheid.belgie.be kun je (red. bij symptomen) een testcode en een attest voor je werkgever krijgen", legt Vandenbroucke uit. "Sinds dat systeem bestaat zijn er al 193.000 testcodes geactiveerd. 193.000 mensen die niet naar de huisarts zijn gegaan voor zo’n testcode."

We moeten capaciteit vrij maken om mensen met symptomen snel te testen

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit)

Tegelijk kondigt Vandenbroucke een nieuwe site aan die de contactopsporing moet versnellen en makkelijker moet maken. "Wie positief getest heeft zal vanaf donderdag via een website zijn hoogrisicocontacten kunnen doorgeven", legt de minister uit. "Dat gaat heel snel naar de contactopsporing. De mensen in kwestie krijgen dan een sms’je waardoor ze niet naar de huisarts moeten gaan of bellen."

Huisartsen niet overtuigd

Huisartsenverenging Domus Medica is niet overtuigd. "Mensen weten wie hun hoogrisicocontacten zijn, omdat ze zelf door hun kennissen worden verwittigd", zegt Roel Van Giel van Domus Medica in "De zevende dag". "Ze willen zo snel mogelijk een testcode, om zo snel mogelijk uit de quarantaine te komen. Dus is hun enige uitweg: bellen naar de huisarts."

De realiteit op het veld is anders

Roel Van Giel van huisartsenvereniging Domus Medica

Vandenbroucke zegt dat de huisartsen heel duidelijk moeten maken aan hun patiënten die een hoogrisicocontact hebben opgelopen dat ze moeten wachten op het sms’je van de contactopsporing voor ze een test aanvragen. "Zeg tegen jouw vriend dat die zijn naam doorgeeft op de website", aldus Vandenbroucke. "We willen dat gerust onderschrijven, maar de realiteit op het veld is anders", zegt Van Giel daarop.

Gisteren al lieten de huisartsen weten de nieuwe strategie niet te willen toepassen. Vandaag herhaalde Van Giel dat, maar daar was Vandenbroucke niet van onder de indruk. Volgens hem kunnen de huisartsen dat dreigement niet hardmaken. "De huisartsen kunnen niet zomaar een andere strategie organiseren", zegt hij.

Naar vijf dagen quarantaine gaan voor iedereen, altijd? Dan leg je het land plat

Danny Van Assche van Unizo

De artsen stellen voor om bij een hoogrisicocontact sowieso 5 dagen in quarantaine te gaan en je dan te laten testen. "Als je het voorstel van de huisartsen zou uitvoeren: dat zou niet dag 5 zijn, maar dag 7, 8 of 9", antwoordt Vandenbroucke daarop. "Dan moet iedereen zo lang in quarantaine. Daar is geen draagvlak voor."

Ook de werkgeversorganisaties zijn daar niet voor te vinden. "Naar vijf dagen quarantaine gaan voor iedereen, altijd? Dan leg je het land plat", zei Danny Van Assche van Unizo later in "De zevende dag". "We stellen nu al vast dat in de bedrijven er heel wat mensen afwezig zijn. Niet omdat ze ziek zijn, maar omdat ze in quarantaine zitten en daar vaak uit komen zonder dat ze besmet waren."

Meest gelezen