Radio 2

De helft van de inwoners in Oostvleteren nog altijd zonder gas

Energiemaatschappij Fluvius blijft hard doorwerken om alle 280 woningen opnieuw van gas te voorzien in Oostvleteren. Donderdag stroomden duizenden liters water in de gasleiding in het centrum van Oostvleteren bij werkzaamheden. Ondertussen hebben iets meer dan de helft van de woningen al opnieuw gastoevoer. 

Fluvius heeft het hele weekend van ‘s morgens 7 uur tot ‘s avonds 23 uur met een team van 26 personen gewerkt om alle getroffen huizen opnieuw van gastoevoer te voorzien. Ze hoopten om alle woningen tegen het einde van het weekend opnieuw van gas te voorzien, maar die deadline zal niet gehaald worden.

Putten gegraven

10 arbeiders hebben het hele weekend overal in Oostvleteren putten gegraven, 50 in totaal. Ze doen dat om de gasleidingen op die plaatsen open te zagen om het water er te laten uitstromen. Daarnaast is het ook een erg arbeidsintensief werk. Met een prop wordt het water eruit geduwd en aan de andere kant wordt het water eruit gezogen met een soort stofzuiger. 

De gemeente hield in OC De Sceure een inzamelactie van elektrische verwarmingstoestellen en fornuizen. Ook wie behoefte heeft aan warme douche, kan dat doen in De Sceure. Maar de vraag naar die verwarmingstoestellen is niet groot, ook douchen in de Sceure wordt niet gedaan. 

Nog even geduld

Wanneer alle huizen opnieuw gas zullen hebben, is nog niet duidelijk. De kans is wel groot dat het nu wel veel sneller gaat, omdat alle putten al zijn gegraven. Het probleem situeert zich voornamelijk in het centrum van Oosvleteren. Het rusthuis, serviceflats en de school zijn al opnieuw aangesloten, het gaat nu nog vooral om individuele huizen. 

"Fluvius doet erg zijn best, maar het duurt nu wel zeer lang", zegt burgemeester  Stephan Mourisse (Landelijke Volkspartij). "Het geduld raakt toch wat op bij de bewoners die nu al 4 dagen zonder verwarming en warm water zitten. Laat ons hopen dat de werken zo snel mogelijk afgerond kunnen worden." 

Meest gelezen