George Clerk

"Opgelet: valse biljetten van 50 euro in omloop", waarschuwt politie van Lommel

In Lommel zijn valse biljetten van 50 euro in omloop. Dat meldt de Lommelse politie. De afgelopen dagen werd al op vier plaatsen betaald met de valse biljetten. "Handelaars doen best een extra controle", waarschuwt de politie.

De Lommelse politie waarschuwt voor valse biljetten van 50 euro die in omloop zijn. "De afgelopen dagen werd er al op vier plaatsen mee betaald. Handelaars doen dus best een extra controle op deze biljetten", schrijft de politie op Facebook.

Tips om vals geld te herkennen

"Je kan het verschil tussen vals geld en echt geld voelen", geeft de politie van Lommel mee als tip. Bij echte eurobiljetten voel je een reliëf bij de vermelding van de Europese centrale bank, de nominale waarde en het gebouw. "Je kan ook kijken", gaat de politie verder.  "Zo is er het watermerk met de afbeelding van het gebouw, de veiligheidsdraad in het midden van het biljet en het doorzichtregister. Hiermee wordt de op het eerste gezicht onvolledige afdruk bedoeld van de waarde, linksboven op het biljet. Maar als je er licht laat door schijnen, dan komt het volledige cijfer tevoorschijn."

Je kan het verschil ook zien door het biljet te kantelen, want dan wordt het hologram met verborgen drukwerk zichtbaar. "Daarin kan je drie elementen waarnemen: het eurosymbool, de nominale waarde van het biljet en de twaalf sterren van de Eurolanden", geeft de politie mee. Bij het kantelen kan je ook andere kleuren waarnemen. "Bij biljetten van 5, 10 en 20 euro krijg je de kleuren van de regenboog te zien wanneer je het biljet kantelt. Bij een biljet van 50 euro verandert de kleur van olijfgroen naar bruin", aldus de politie.

Meest gelezen