PS-voorzitter Magnette heeft kritiek op de werking van de regering

PS-voorzitter Paul Magnette vindt dat de federale regering problemen heeft met haar manier van werken.  Dat heeft hij gezegd in "L'invité'"op RTL-TVi. 

Magnette blikte terug op de discussie binnen de regering over het al dan niet verplichten van het zorgpersoneel om zich te laten vaccineren tegen COVID-19. Een principeakkoord van het kernkabinet kwam na kritiek van Magnette op losse schroeven te staan, waarna de ministerraad na een dag vergaderen alsnog een compromis uit de brand wist te slepen. 

Magnette verdedigde zijn vicepremier Pierre-Yves Dermagne die zich verzet zou hebben tegen de sanctie van ontslag van zorgverleners die zich niet laten vaccineren.

"Er is een probleem met de werkmethode van deze regering", zei Magnette. Hij vindt dat beslissingen "al te haastig voorbereid worden" en dat er akkoorden afgeklopt worden waarvan achteraf "geen tekst" blijkt te bestaan. 

Het is voor Magnette een bezorgdheid die verder gaat dan enkel het debat over de vaccinatie van het zorgpersoneel. Het is "zoals het Overlegcomité" van 17 november: "Tien dagen later merkt men dat dat alles niet volstaat en dan moet er nog een Overlegcomité gehouden worden".

"De beslissingen die genomen worden, moeten rigoureuzer worden voorbereid", vindt Magnette, en "de Overlegcomités meer voorbereid". Hij hekelde ook de kritiek van verschillende regeringsleden op de niet-gevaccineerden. "We moeten de mensen proberen te overtuigen, niet hen stigmatiseren."

Meest gelezen