Radio 2

Rattenplaag in Merchtem: “Ze zitten overal, maar gebruik geen gif!”

Het centrum van Merchtem heeft last van een rattenplaag. “Ze zijn heel erg stout en totaal niet bang van mensen”, zegt inwoner Henk. Hij doet een oproep op de ratten te vangen, maar geen gif te leggen.

“Momenteel hebben we last van een serieuze rattenplaag in Merchtem”, vertelt Henk Willocx. “Sinds een 14-tal dagen hebben wij erg veel last van. Het is al een tijdje bezig. Vooral in de buurt van het kerkhof zitten er teveel. Ze komen uit de rioleringen door trillingen van de werken aan de gebouwen in de buurt.”

Volgens Henk komen ze zelfs bij mensen binnen. “Bij ons zitten ze in de volière. De vogels worden door de draad getrokken en ’s nachts bijten ze de vogels hun poten af. Ze zijn heel erg stout en totaal niet bang van mensen. We hebben al verschillende dingen geprobeerd om de ratten te vangen, want als we het zo laten, hebben we binnenkort een serieus probleem. Van een rattenkoppel krijg je 1.200 nakomelingen per jaar.”

Ratten vangen

De vraag naar rattenvallen is zo groot dat ze in de buurt bijna allemaal uitverkocht zijn. “Niet alleen hier is het een probleem. Ook in Halle hebben ze er last van, want daar hebben ze onlangs veel gebouwd. We gaan proberen om geen gif te plaatsen, want anders kun je ook andere dieren, zoals katten en honden, vergiftigen.  Er zijn al heel veel dieren gestorven daaraan.”

Sensibiliseren

“Ik heb al contact opgenomen met de milieuambtenaar van de gemeente en zij vertelde me dat ze gaan proberen de ratten in de beken te bestrijden”, zegt Henk. “Ze gaat ook de provincie raadplegen om te kijken hoe ze de inwoners kunnen sensibiliseren om ratten te vangen en geen vergif te leggen."

Mensen moeten niet meteen schrikken als ze een rat zien. Ze moeten rustig blijven en vooral geen etensresten of vuilzakken buiten zitten als het te vroeg is om die buiten te zetten. Doe dat bijvoorbeeld pas ’s morgens.”

Meest gelezen