Belgaimage

Standbeeld "De Frieteters" feestelijk onthuld in Brugge, met prins Laurent en Hilde Crevits erbij

In Brugge werd vandaag een nieuw standbeeld ingehuldigd, genaamd "De Frieteters". Want waar snakt bijna 75 procent van de Belgen naar als ze terug komen uit het buitenland? Naar een pak goudgele, knapperige frietjes van de frituur, natuurlijk! Reden genoeg om onze nationale trots elk jaar een week lang extra in het zonnetje te zetten. Dit jaar loopt de Week van de Friet van 28 november tot en met 5 december.

Het startschot van de Week van de Friet werd gegeven door prins Laurent. Hij onthulde in Brugge het beeld "De Frieteters". Dat een prins die taak op zich nam, is geen wonder. Want geef toe: nergens anders ter wereld kan je zo'n lekkere frietjes eten als in België. De smaak en geur van de Belgische friet is uniek, net als onze frietkotcultuur die niet voor niets erkend werd tot immaterieel cultureel erfgoed.

Tijdelijk monument

Het standbeeld "De Frieteters" staat aan de voet van het Brugse Belfort, naast de twee iconische frietkramen en de twee lokale volkshelden Jan Breydel en Pieter de Coninck. Het toont een man die geniet van een heerlijk pakje frieten met zicht op de Brugse Markt. Een herkenbaar tafereel dat nu één jaar lang vereeuwigd wordt. 

Het frietmonument nodigt uit tot interactie. Zo kan je een selfie nemen met het standbeeld, je pakje friet samen verorberen, of doen alsof je een frietje steelt uit zijn puntzak. 

Twee weetjes over frietjes

Weet je hoe Prins Laurent zijn frietjes het liefste eet? "Ik eet ze liefst met mayonaise", bekende hij vandaag aan het frietmonument. "Omdat mayonaise ook van hier is. Ketchup is zo Amerikaans!" 

En weet je wat prins Laurent, Stromae, Urbanus, Stan Van Samang en Herr Seele verbindt? Allemaal zijn ze lid van de Orde van de Gulden Puntzak!

Ik eet mijn frieten het liefst met mayonaise. Ketchup is zo Amerikaans!

Prins Laurent

Meest gelezen