Videospeler inladen...

Torenhoge inflatie van 5,6 procent: zo zorg jij ervoor dat je geld niet verdampt waar je bij staat

Het leven is vandaag maar liefst 5,6 procent duurder dan een jaar geleden. De 100 euro die je vorig jaar op een spaarboekje zette, is nu dus nog maar 94,70 euro waard. Wat kan je doen om zo weinig mogelijk koopkracht te verliezen? Onze financieel expert Michaël Van Droogenbroeck geeft tips voor jong en oud.

Het leven is duur. Het idee dat je in de supermarkt steeds minder in je kar kan leggen voor 50 euro, is niet alleen een buikgevoel. Het is ook de realiteit, want de inflatie piekt. Het leven is nu maar liefst 5,6 procent duurder dan een jaar geleden. De 100 euro die je vorig jaar op je spaarboekje zette, is ondertussen nog maar 94,70 euro waard. De laatste keer dat de inflatie zo hoog opliep, was tijdens de zomer van 2008. 

Bekijk hier de inflatie van 2005 tot 2021:

Waarom loopt de inflatie plots zo hoog op?

De oorzaak van de hoge inflatie moeten we vooral zoeken bij de hoge energieprijzen. "Die ruim vijf procent inflatie is het totaal van een hele korf producten", weet onze financieel expert Michaël Van Droogenbroeck. "Sommige dingen zijn goedkoper geworden ten opzichte van november vorig jaar: smartphones, verse groenten en verse zeevruchten bijvoorbeeld. Maar de grote slokop, die echt een pak duurder is geworden, is alles wat met energie, elektriciteit en olie te maken heeft. De slotsom is dat we vandaag gemiddeld vijf procent meer betalen voor alles samen in vergelijking met een jaar geleden."

Maar wat doe je eraan? Hoe kan je ervoor zorgen dat je in tijden van inflatie niet al je koopkracht verliest? Onze financieel expert Michaël Van Droogenbroeck deelt zijn tips in "Laat".

Videospeler inladen...

Sparen doet pijn

"Als je spaart, krijg je vandaag nog amper rente", weet Van Droogenbroeck. Je krijgt zo'n 0,11 procent terwijl de inflatie veel hoger oploopt. "Dat is niet uitzonderlijk. Vaak is het zo dat de inflatie hoger ligt dan de rente. Dat maakt ook dat je sparen op de lange termijn voelt. Je geld blijft staan, terwijl het leven los van het spaarboekje altijd maar duurder wordt."

Toch blijven Belgen overtuigde spaarders. Alles samen staan er miljarden euro's op onze spaarboekjes. "Als ik je een belegging voorstel waar je drie procent per jaar mee verliest...", suggereert Van Droogenbroeck. Al voegt hij daar meteen aan toe dat het spaarboekje ook heel wat troeven heeft. "Je kan altijd aan je geld en je geld is beschermd tot 100.000 euro per bank per persoon. Al neemt dat niet weg dat je geld verdampt, terwijl het op je spaarboekje staat te rusten, omdat de inflatie gemiddeld veel hoger is dan de rente die je krijgt." 

Sparen voel je op lange termijn: je geld blijft staan maar het leven wordt duurder

Michaël Van Droogenbroeck, financieel expert
Verwendung weltweit

Je bent jong en je wil wat

Lenen is dan weer heel voordelig bij hoge inflatie. "Elke afbetaling wordt de facto een klein stukje goedkoper." Al nuanceert Van Droogenbroeck dat ook, want bij een lening moet je natuurlijk ook rente betalen. "Maar effectief, wie geld leent, doet eigenlijk wel een goede zaak."

Wie geld leent, doet eigenlijk wel een goede zaak

Michaël Van Droogenbroeck, financieel expert

Wie aan lenen denkt, denkt meteen aan vastgoed kopen. Maar wat als je kapitaal daar niet groot genoeg voor is? Jongeren hebben bijvoorbeeld vaak niet de middelen om te investeren in een huis of appartement, maar zien hun centen ook niet graag in rook opgaan. Wat kunnen zij doen? 

"Als je je geld echt nodig hebt omdat je over een aantal jaar wel iets wil kopen, dan is het spaarboekje helaas misschien toch de enige manier om het met een gerust hart even opzij te zetten", aldus Van Droogenbroeck. Door de lage rente haal je op dit moment ook bijna geen rendement op obligaties of langetermijnsparen. 

Veel jongeren richten hun blik dan ook al snel op de aandelenmarkt, al raadt Van Droogenbroeck aan om daar voorzichtig mee te blijven. "Het alternatief is meteen aandelen kopen, maar als je echt van plan bent om over een paar jaar iets te kopen, dan kan je dat risico best niet nemen. Dan is een spaarboekje misschien wel de enige uitweg, goed wetende dat je geld op die paar jaar tijd op je spaarboekje wel een beetje in koopkracht zal dalen." 

usage worldwide

Het alternatief is aandelen kopen, maar als je van plan bent om over een paar jaar iets te kopen, dan kan je dat risico best niet nemen

Michaël Van Droogenbroeck, financieel expert

Zorgen voor je oude dag

Wat als je lening al afbetaald is en je je spaarcenten voor je oude dag niet wil verliezen aan inflatie? "Als je rendement wil halen en je de inflatie wil verslaan, dan moet je vandaag echt niet naar een spaarboekje kijken. Integendeel, daar weet je dat je de inflatie nooit kan bijhouden", zegt Van Droogenbroeck. 

"Je moet dan zoeken naar iets wat meer risico inhoudt, maar ook meer rendement oplevert. Dan kom je vandaag al heel snel uit bij alles wat met aandelen te maken heeft. Als je dat op lange termijn bekijkt, kan je dat risico misschien wel nemen, als dat bij je risicoprofiel past. Goed wetende dat je jaar na jaar een stukje aan koopkracht verliest als je je geld op een spaarboekje laat staan."

Meest gelezen