"De Franstalige partijvoorzitters leken wel twee Schalkse Ruiters die de premier probeerden te verschalken"

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez die zijn hakken in het zand zette wat de kernuitstap betreft en PS-voorzitter Paul Magnette die De Croo een "problematische werkmethode" verweet: de twee Franstalige partijvoorzitters legden een wel heel zware last op de schouders van de premier. En dat is niet het enige wat Wetstraatjournalist Ivan De Vadder afgelopen week heeft vastgesteld. Ook de absurditeit in bepaalde coronamaatregelen viel hem op, terwijl steeds meer duidelijk wordt dat het virus deel zal uitmaken van ons bestaan.

Het waren de Franstalige partijvoorzitters die het afgelopen weekend de show stalen. Het leken wel twee Schalkse Ruiters die de premier probeerden te verschalken. Tenslotte had De Croo onlangs nog toegegeven dat hij "te verschalken" was.

De eerste vraag van Pascal Vrebos van RTL aan PS-voorzitter Paul Magnette was of hij zich als de schaduwpremier beschouwde van deze regering en het antwoord was "neen". Waarop Paul Magnette meteen, als een volleerde schaduwpremier, oordeelde dat de regering van premier De Croo kampt met een "problematische werkmethode", omdat de beslissingen "al te haastig worden voorbereid" en er akkoorden worden afgeklopt waarvan achteraf "geen tekst" blijkt te bestaan. 

"Overlegcomité maat voor niets"

Die kritiek geldt trouwens ook voor  de corona-aanpak (tot voor kort het toonbeeld van de éénheid binnen de Vivaldicoalitie) van premier De Croo en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.

Volgens Magnette was het Overlegcomité van 17 november een maat voor niets geweest: "Tien dagen later merkt men dat dat alles niet volstaat en moet er nóg een gehouden worden". En de kritiek van premier De Croo, die een pleidooi voor verplicht vaccineren "politieke luiheid" noemde, kon Magnette maar matig appreciëren, zo liet de schaduwpremier weten.

En toen moest Georges-Louis Bouchez nog langskomen. Die zei, ook in "De Zevende Dag", dat de twee jongste kerncentrales open moeten blijven. Hij verweet de Groen-minister van Energie Tinne Van der Straeten dat ze maar één plan heeft, dat van de kernuitstap, en vroeg haar expliciet om ook de andere optie uit te werken.

Bovendien zei Bouchez dat de deadline van november 21 - de datum waarop de minister van Energie met haar studie over de vervangingscapaciteit en de energieprijs moet komen - net is gekozen om het nog mogelijk te maken de twee jongste centrales open te houden. Eén voorbeeld: je hebt 30 maanden nodig om uranium te bestellen. Mocht dat uranium nodig zijn om de twee jongste centrales open te houden, dan is er nu, eind november 2021, nog voldoende tijd om te bestellen.

Ivan De Vadder geeft duiding over de recente ontwikkelingen in ons politiek landschap in "De ochtend" op Radio 1:

Rapport Van der Straeten is klaar

Zo legden de twee Franstalige partijvoorzitters, die allebei "gewoon" de stem vertolkten van hun partij,  wel een zware last op de schouders van premier De Croo: Magnette door hem een "problematische werkmethode" te verwijten; Bouchez door zijn hakken in het zand te zetten in een dossier dat levensbelangrijk is voor één van andere de coalitiepartners, in dit geval de Groenen.

De eerste minister reageerde vanmorgen bij Matin Première op de RTBF, maar liet niet in zijn kaarten kijken over de kernuitstap. Bij de minister van Energie Van der Straeten klinkt het dat het rapport over de prijs én de bevoorrading klaar is, en dat zij wachten op een teken van de eerste minister om dat te bespreken.

De Croo sprak over "één van de volgende dagen". Voorts herhaalde de premier - voorzichtiger nu-  dat hij de algemene vaccinatieverplichting geen goed idee vindt, al bleef hij hameren op de vaccinatie als de basis van al onze verdedigingslinies tegen het virus. En ten slotte pleitte hij ervoor om alle maatregelen te respecteren. 

"Er moet toch een andere manier zijn"

Al zijn die maatregelen – en ook dat is een constante geworden in onze corona-aanpak – niet altijd even logisch. Zo mogen zangkoren perfect een voorstelling geven voor een zittend publiek, maar is het hen verboden om samen te komen om te repeteren in een lege zaal. Het moet inderdaad niet gemakkelijk zijn om op enkele uren tijd voor alle mogelijke sectoren de concrete uitwerking van alle regels op te lijsten, en die lijst te vrijwaren van absurde tegenstellingen.

Maar het moet nu toch iedereen duidelijk zijn dat dit virus deel uitmaakt van ons bestaan. Terwijl nu iedereen – de politiek op kop – na elke golf dat virus achter zich wil laten: de maskers gaan af, vaccinatiecentra worden gesloten, de uitgebreide testcapaciteit wordt gecontesteerd door de oppositie, een boosterprik wordt weggewuifd...

Tot de volgende golf opduikt, en dan moeten diezelfde politici toegeven dat ze "verschalkt zijn", en mogen we van vooraf aan beginnen. Er moet toch een andere manier te bedenken zijn om dit aan pakken, en te besturen.

Meest gelezen