Belga Image

Artsen Jan Palfijnziekenhuis Gent protesteren tegen directie over schorsing van collega

Een aantal dokters van het AZ Jan Palfijn in Gent heeft actie gevoerd tegen de directie omdat die een personeelslid had geschorst na een beschuldiging van een mogelijk onrechtmatige euthanasie. De actievoerders vinden het een probleem dat hun collega werd geschorst nog voor duidelijk is wat er is gebeurd. Er loopt een gerechtelijk onderzoek. De actievoerders vinden de schorsing een gevaarlijk precedent. Het ziekenhuis heeft de schorsing wel opgeheven. 

Dokter Nick Baelde spreekt in naam van zijn collega's die mee actie voerden : "We zijn hier om twee redenen: we willen de dokter welkom terug heten in het ziekenhuis, want hij heeft een zware week achter de rug." De tweede reden is dat het voorval de dokters in het ziekenhuis een onveilig gevoel heeft bezorgd. "Het gevaar bestaat dat alle dokters hetzelfde meemaken en we voelen ons onveilig. Het vertrouwen is ernstig geschaad." 

De hele zaak veroorzaakt beroering onder de dokters in het ziekenhuis. "Zonder een veilig gevoel kunnen we ons werk voor de patiënten niet goed doen. Iedereen voelt het als zijn eigen pijn, vandaar de grote samenhorigheid onder de artsen."

"Niet veroordelen zonder feite te kennen"

Over de vraag of iemand in het ziekenhuis een verkeerde beslissing heeft genomen, spreekt dokter Baelde zich niet uit. "Het is niet aan ons om de analyse van de schorsingsprocedure te maken, dat komt toe aan de raad van bestuur.  We gaan niemand veroordelen zonder de feiten te kennen, dan zouden we dezelfde fout maken." Het vertrouwen in de directie dat weg is zit de artsen hoog. "We wachten op de stappen die de raad van bestuur zal nemen om het vertrouwen terug te brengen."

Meest gelezen