BEKIJK: Bijna 200.000 ledlichtjes versieren "Jempi's kersthuisje" in Zulte 

Jean-Pierre Tytgat, alias "Jempi", is al een heel jaar bezig om zijn huis in Zulte te versieren met kerstdecoratie en tienduizenden lichten. Hij begon er 25 jaar geleden mee en 16 jaar geleden stelde hij zijn huis voor het eerst officieel open voor het publiek.

Het fenomeen van kersthuizen is bekend, maar het kersthuis van Jean-Pierre Tytgat springt eruit met bijna 200.000 kerstlichten. Tytgat is met pensioen en heeft tijd genoeg om vanalles te bedenken en te creëren voor zijn kersthuis. "Ik ben daar een jaar mee bezig. Ik werk er iedere dag aan, en maak en las alles zelf. Vanaf september begin ik aan de opbouw", vertelt hij bij Radio 2 Oost-Vlaanderen:

Tytgat is een creatieve lasser en heeft ervaring in het maken van installaties en ornamenten: "Ik heb vroeger 12 kermisattracties gemaakt, volledig 3D geprint. Die waren allemaal motorisch en met lichtjes. Die stonden in een tent maar door een zware regenval is die ineengestuikt. Alles was kapot en gebroken, maar 1 autoscooter is er nog en die staat hier nu ook."

Eiffeltoren, reuzenrad en draaiende kerstman

Naast een enkele versiering van vroeger is zijn huis aan de binnen -en buitenkant volledig versierd met allerhande oudere en nieuwe zaken: "De Eiffeltoren staat er, een reuzenrad en bewegende beelden. Ook kerstbomen met speciale lichtjes aan, een draaiende kerstman en 3D-geprinte zaken." 

Een uit de hand gelopen hobby, om den duur begonnen de mensen te vragen of ze naar het toilet mochten gaan

Creatieveling Jean-Pierre Tytgat

Hoe is het zo ver kunnen komen dat zijn privéwoning veranderd is in een publieke trekpleister? "Het is een uit de hand gelopen hobby die 25 jaar geleden begon. Eerst versierde ik mijn huis volledig aan de binnenkant. Het jaar nadien een beetje aan de ramen, de deur en de tuin. Mensen begonnen te vragen of ze in mijn tuin mochten kijken, en om den duur wilden de mensen binnen naar het toilet gaan. 16 jaar geleden zijn we dan officieel begonnen met publiek toe te laten."

Coronamaatregelen

Deze editie wordt wel net iets anders met de huidige coronasituatie: "Ik ben toch blij dat ik mag open doen. Ik heb veel volk, maar het is volledig coronaveilig. Iedereen wordt gescand en krijgt een festivalbandje. Er zijn 80 zitplaatsen en vol is vol. De rest moet buiten blijven tot er een plaats vrij komt." Hij voorziet tafels met maximum 6 stoelen, zoals het moet volgens de maatregelen. Ook de afstand van 1,5 meter moet gerespecteerd worden. 

Wedstrijd

Hoeveel lichtjes hij precies hangen heeft, wil hij niet verklappen: "Ik mag dat niet zeggen want mensen mogen raden hoeveel er zijn en er hangt dan een prijs aan vast. Er zijn zelfs drie prijzen dit jaar." Al zijn lichtjes zijn ledlichtjes: "Dat is dan al geen probleem voor de elektriciteitskosten", zegt Tytgat nog.

Meest gelezen