Radio 2

Brakel houdt een knotmarathon

In Brakel en de Vlaamse Ardennen worden deze week meer dan 100 bomen geknot. In die streek staan de meeste knotwilgen van de provincie. Ze moeten regelmatig geknot worden, dat bevordert de biodiversiteit. Het regionaal Landschap Vlaamse Ardennen organiseert de grootschalige knot. "Het gaat sneller dan als 1 man met een kettingzaag de boom te lijf moet gaan".

In Brakel, maar ook in Gavere, Oudenaarde, Geraardsbergen en Wortegem-Petegem worden deze week bomen geknot. De Vlaamse Ardennen hebben de meeste knotwilgen en houtkanten van de provincie. Dat is volgens Gus Van Hoeck van het Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen historisch zo gegroeid. "Knotbomen waren vroeger 'geriefhout' en brandhout voor de mensen." Van Hoeck hoopt tegen het einde van de week aan 125 geknotte wilgen te komen.

Mechanisch knotten

Het Regionaal Landschap organiseert die 'knotmarathon' omdat knotten op grote schaal veel efficiënter kan dan als "een man met een kettingzaag de bomen stuk per stuk te lijf moet gaan".  De organisatie rijdt in colonne van veld naar veld: "we knotten mechanisch op grote schaal met een velkop (soort grote zaag die op een kraan gemonteerd is), een tractor en een hakselaar waarmee we van boom tot boom gaan." 

Goed voor de biodiversiteit

Het knotseizoen loopt van november tot maart. Knotten is belangrijk voor de biodiversiteit. "Als je niet knot, dan krijgen de bomen zo'n danig dikke takken dat ze scheuren en dan is het gedaan met de boom. Bovendien wordt er wondweefsel gevormd bij het knotten en dan ontstaan holtes in de bomen wat interessant is voor bijvoorbeeld steenuilen en zoogdieren en insecten om er te nestelen."

Meest gelezen