Buurtopjebord.be: Buurtrestaurants koken lekker en betaalbaar feestmenu met hulp van NorthSeaChefs

29 buurtrestaurants in Vlaanderen lanceren vandaag Buurtopjebord.be. Bij die restaurants kan je een feestelijk menu bestellen en afhalen aan een betaalbare prijs. Zo willen ze iedereen de kans geven om een lekker feestmaal op de tafel te toveren. De buurtrestaurants kunnen ook op hulp rekenen van de NorthSeaChefs. Erwin Denys van Rascasse in Kapellen kwam vandaag koken bij Kom.EET in Deurne.

In een buurtrestaurant kan iedereen komen eten voor een prijs die aangepast is aan het inkomen. Die ligt tussen 3 en 8,5 euro. Wie er komt eten of een menu komt afhalen, steunt daarmee ook de sociale tewerkstelling. In de restaurants zijn mensen aan het werk die maar moeilijk aan een job geraken op de normale arbeidsmarkt. Het keukenpersoneel kreeg vandaag wat extra lessen van chef Erwin Denys.

"Dat is geestig", zegt hij opgetogen. "Ik heb vroeger wel vaker lesgegeven of in jury's gezeten op scholen, maar dit is toch iets anders. Ik wist niet welk materiaal hier allemaal voorhanden was. Maar ze zijn heel leergierig. ze staan hier allemaal te kijken." Dat vertelt hij tussen het geven van aanwijzingen door. "Opletten bij het blussen! Dat is gevaarlijk die caramel. Dat kan in de lucht vliegen! Rustig, rustig, nog even wachten."

We kunnen hier veel inspiratie opdoen. Vandaag is het kijken, leren en oefenen

Siska Mols, chef Kom.EET

Het is een kerstmenu dat ze leren maken. "We beginnen met een pompoensoepje met Szechuanpeper en een beetje zure room. Het hoofdgerecht is uiteraard een Noordzeevis, een pollak, familie van de kabeljauw, heel lekker met venkel en een mosseltje. En het dessert is een panna cotta met caramel. Daar zijn we nu mee bezig."

"We kunnen hier veel inspiratie opdoen", zegt Siska Mols, de chef van Kom.EET. "Het is de bedoeling iets lekkers op het bord te toveren voor onze klanten. Vandaag is het kijken, leren en oefenen. Wij zijn ook een doorstroomproject. Het is de bedoeling dat onze mensen hier zo veel mogelijk leren en daarna aan de slag kunnen in een restaurant."

"Gewoonlijk doen we een benefiet met de NorthSeaChefs", vertel Denys nog, "maar die kon nu niet doorgaan. Dan is het wel fijn om dit te kunnen doen."

Meest gelezen