Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Corona kost toerismesector in 2021 wereldwijd 1.770 miljard euro, ook sombere vooruitzichten voor 2022

De coronapandemie gaat de toerismesector wereldwijd in 2021 opnieuw 1.770 miljard euro kosten. Dat bedrag aan gemiste inkomsten is vergelijkbaar met het verlies in het jaar ervoor, zegt de Wereldtoerismeorganisatie van de VN (UNWTO).

De in Madrid gevestigde UNWTO noemt het herstel van de wereldwijde toerismesector in 2021 "fragiel" en "langzaam". De sombere voorspelling komt op het moment dat veel landen in Europa worstelen met een sterke stijging van het aantal coronabesmettingen en vlak nadat de nieuwe, potentieel besmettelijker omicronvariant van het coronavirus is opgedoken.

Ook voor 2022 lijken de vooruitzichten daardoor niet erg hoopvol. UNWTO-topman Zurab Pololikashvili dringt er bij landen wereldwijd op aan om op zijn minst hun coronavirusprotocollen en -maatregelen te harmoniseren. Want toeristen zijn nu vaak "in de war" en "weten niet hoe ze moeten reizen".

Ondanks dat er tijdens het Europese zomerseizoen op het noordelijk halfrond weer een stuk meer werd gereisd, verschilde het tempo van dit herstel sterk in vergelijking met andere delen van de wereld "als gevolg van verschillen in reisbeperkingen, vaccinatiegraden en het vertrouwen van reizigers", aldus de UNWTO.

Op dit moment houden volgens de VN-organisatie nog 46 landen, goed voor 21 procent van alle bestemmingen wereldwijd, hun grenzen volledig gesloten voor toeristen. Nog eens 55 landen houden hun grenzen deels dicht voor buitenlandse bezoekers. Slechts vier landen in de wereld hebben werkelijk alle aan het coronavirus gerelateerde beperkingen opgeheven: Colombia, Costa Rica, de Dominicaanse Republiek en Mexico.

Meest gelezen