Coronablog - "Stijging besmettingen neemt wat af", zegt Van Ranst, omikronvariant duikt in steeds meer landen op

Uit de nieuwste cijfers van Sciensano blijkt dat de stijging van het aantal besmettingen de voorbije week iets minder groot was dan de week voordien. "Dat is hoopvol, maar je kan nog niet voorspellen wanneer we naar een plateau zouden gaan", zegt Marc Van Ranst. Steeds meer landen registreren besmettingen met de nieuwe omikronvariant van het coronavirus. Volg alle updates over het coronanieuws in onze liveblog.  

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Bovenaan onze coronablog pinnen we de belangrijkste berichten vast. Daaronder vind je de meest recente updates.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

"Stijging besmettingen neemt wat af en dat is hoopvol, maar we zitten nog niet op een plateau", zegt Marc Van Ranst

Viroloog Marc Van Ranst heeft in "De afspraak" toelichting gegeven bij de nieuwste cijfers van Sciensano. De voorbije week is er een weekgemiddelde per dag van 17.796 besmetting, goed voor een stijging van 15 procent. Dat is een minder grote stijging dan vorige week.

"Elk lager cijfer is hoopvol", zegt Marc Van Ranst in "De afspraak":

Videospeler inladen...

"Vorige week was de stijging iets groter. Als je kijkt naar de ziekenhuisopnames en de andere parameters zoals intensieve zorg, dan is de stijging ook daar wat lager en elk lager cijfer is hoopvol", zegt Van Ranst.

Een voorspelling doen over wanneer we de plateaufase van de vierde golf zouden bereiken, is nog niet mogelijk. "Het gaat zoals bij de andere golven. Eerst gaan de cijfers minder snel omhoog, dan zie je de cijfers een plateau maken en dan gaan de cijfers naar beneden. Dat dat gaat gebeuren voorspellen, is niet moeilijk. Wanneer exact dat gaat gebeuren is veel moeilijker."

Van Ranst hoopt dat ook de eerste maatregelen van het voorlaatste Overlegcomité een invloed hebben op de cijfers. "We zitten nu tien dagen na die eerste maatregelen en dan hoop je dat het gaat zoals bij de vorige golven."

Bekijk het volledige gesprek met Marc Van Ranst uit "De afspraak" hier:

Videospeler inladen...

Steeds meer landen melden besmettingen met omikronvariant

De omikronvariant van het coronavirus duikt in steeds meer landen op. Zweden en Spanje melden vandaag een eerste geval van besmetting met de nieuwe variant. Het zou telkens om een reiziger gaan die terugkeerde uit Zuid-Afrika, waar de variant ontdekt werd.

Eerder werden ook al besmettingen geregistreerd in onder meer Australië, Canada, Denemarken, Duitsland, Italië, Nederland, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk. Ook in ons land is voorlopig 1 persoon besmet met de nieuwe omikronvariant. 

Vluchten naar Marokko zijn verboden, maar ook alle vluchten uit Marokko geannuleerd

Gisteren kondigde de Marokkaanse overheid aan dat vanaf maandag 29 november 23.59 uur alle inkomende vluchten verboden zijn voor twee weken. Vandaag blijkt dat ook alle uitgaande vluchten zijn geannuleerd.

"Op dit moment mag er niet naar en blijkbaar ook niet uit Marokko gereisd worden en dat gedurende twee weken. Tot 13 december zijn alle vluchten geschrapt. Dat heeft een grote impact. Ook de passagiersboten varen niet meer tussen Spanje, Frankrijk en Marokko. Heel wat mensen zijn verrast. Toch is het geen complete verrassing", legt correspondent Lotte Van Den Bogaert uit in het "Laat journaal":

Videospeler inladen...

G7 over omikron: toegang tot vaccins "van strategische relevantie"

De gezondheidsministers van de G7-landen (Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Italië, Japan en de Verenigde Staten) benadrukken het belang van de vaccins in de strijd tegen de omikronvariant van het coronavirus. In een gemeenschappelijke verklaring, na afloop van een digitale ontmoeting, laten ze weten dat het van “strategisch belang” is om de toegang tot vaccins te verzekeren.

Volgens de ministers betekent dat onder meer dat er vaart moet worden gemaakt met de beloftes voor vaccindonaties. Ook zeggen ze dat de vaccinatiecampagnes in ontwikkelingslanden moeten versneld worden. Daarvoor is steun nodig, maar over concrete beloftes valt niets te lezen.

De G7 heeft ook lof voor Zuid-Afrika. "De ministers loven het voorbeeldige werk van Zuid-Afrika bij het ontdekken van de variant en bij het alarmeren van andere landen", klinkt het. 

De Wereldgezondheidsorganisatie noemde de in Zuid-Afrika ontdekte omikron-variant al zorgwekkend. ECDC, het Europese Centrum voor Ziektebestrijding en -controle, zei dat het bezorgd is dat de huidige vaccins minder goed werken tegen de variant. Maar wat het precieze effect van de omikron-variant is, is nog een vraagteken.

President Joe Biden verwacht omikron ook in Amerika, maar ziet geen reden tot paniek

Het is slechts een kwestie van tijd totdat de coronavariant omikron ook in de Verenigde Staten is. Die nieuwe variant is een reden tot bezorgdheid, maar geen reden tot paniek, zegt de Amerikaanse president Joe Biden.

"Vroeg of laat zullen we gevallen van deze nieuwe variant hier in de VS zien", aldus Biden. Maar hij wees op de grote hoeveelheid beschikbare middelen om omikron te bestrijden.

In een korte toespraak over de mogelijke gevolgen van omikron riep Biden alle Amerikanen op zich te laten vaccineren en zich extra te laten prikken, mochten zij al volledig zijn ingeënt. Dat is de beste remedie tegen de verspreiding van de nieuwe variant, benadrukte hij.

De president komt binnenkort met een strategie tegen omikron. Hij zei niet te willen vooruitlopen op bijvoorbeeld meer reisbeperkingen. Ook is een nieuwe lockdown niet aan de orde zolang mensen zich laten inenten en bijvoorbeeld in openbare gebouwen mondmaskers dragen.

Audi Vorst hervat woensdag de productie

De Audi-fabriek in Vorst hervat woensdag de productie. Vorige week dinsdag werd de band in de fabriek stilgelegd nadat verschillende werknemers positief hadden getest op het coronavirus.

Er zijn extra maatregelen genomen om veilig te kunnen heropstarten. Er zullen onder meer stewards worden ingezet om toezicht te houden op de naleving van de coronamaatregelen in het bedrijf.

Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid en callcentrum reageren op mogelijke fraude bij contactopsporing

Verschillende getuigen laten onze redactie weten dat ze al maanden geleden melding hadden gemaakt bij hun oversten over fraude. Die zouden dan overgemaakt moeten zijn aan het Agentschap Zorg & Gezondheid, maar die zeggen dat ze geen meldingen gekregen hebben.

Lees hier meer: 

Het moederbedrijf van het callcentrum waar mogelijk fraude werd vastgesteld omtrent de contactopsporing gaat een onafhankelijk onderzoek bestellen. Dat laten ze weten in een schriftelijke reactie. Volgens het bedrijf heeft de stopzetting van de samenwerking door de overheid geen invloed op de tracingcapaciteit, want de werknemers zelf gaan via andere centra aan het werk.

Lees hier de volledige reactie van het callcentrum: 

Rewind Party van Studio 100 gaat door

De Rewind Party van Studio 100 die gepland stond op 3, 4 en 5 december in het Antwerpse Sportpaleis gaat ondanks de strengere coronamaatregelen door. Dat bevestigt het amusementsbedrijf. Omdat er alleen met een zittend publiek mag worden gewerkt, worden mensen met een staanplaats omgeboekt naar een zitplaats.

Hier kan je meer lezen: 

Leuvens onderwijsveld trekt aan alarmbel in open brief naar minister Weyts: “Zie ons, hoor ons, grijp in”

Het onderwijsveld in Leuven slaakt een noodkreet: de huidige situatie is onhoudbaar en de nieuwe maatregelen zijn onvoldoende om de situatie te doen keren. Dat schrijven de directeurs van de Leuvense scholen en CLB’s in een open brief aan Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). “De rek is op en staat op springen. Zie ons, hoor ons, grijp in.”

De laatste weken moesten verschillende scholen geheel of gedeeltelijk sluiten omdat leerlingen en leerkrachten in quarantaine zaten of een coronabesmetting hadden opgelopen. Om het aantal besmettingen terug te dringen, kwamen de verschillende ministers van Onderwijs voor het weekend met nieuwe maatregelen, maar die zijn volgens de Leuvense scholen onvoldoende.

"Voor het secundair onderwijs zijn we blij met de autonomie die we krijgen om afstandsonderwijs in te richten. Maar dat is maar een deel van het hele verhaal om met besmettingen op school om te gaan en ze te proberen indijken. De maatregelen blijven te vaag en zijn onvoldoende om de werkdruk aan te pakken. Wij, directies, moeten noodzakelijke beslissingen zelfstandig nemen. Wij, CLB's, stoten op de grenzen van de procedures."

Ondersteun ons, we voelen ons aan ons lot overgelaten

De scholen vragen extra handen op school, meer ondersteuning om het welbevinden van de leerlingen op te krikken, realistische doelstellingen en duidelijke communicatie. Voor het basisonderwijs moet er durven gepraat worden over een afkoelingsweek. "Minister, we vragen u om de maatregelen te versterken en aan te vullen. Ondersteun ons, we voelen ons aan ons lot overgelaten."

Grootste groei coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen sinds begin dit jaar

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen is met 130 toegenomen tot 2.772. Dat is de grootste toename sinds 4 januari, volgens cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). In vergelijking met vorig jaar liggen er nu ruim 1.000 coronapatiënten meer in de ziekenhuizen.

Van de 2.772 coronapatiënten hebben 563 mensen intensieve verzorging nodig. Dat is het hoogste aantal sinds 25 mei. Er liggen nu al een tijdje meer patiënten met dan zonder COVID op intensieve zorg in Nederland. De totale capaciteit van de intensive care bedraagt 1.110 bedden, daarvan zijn er nu 960 ingenomen.

Het LCPS verwacht niet dat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen op korte termijn zal afnemen. Volgens de voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zou het aantal patiënten zelfs kunnen oplopen tot boven de hoogste piek van afgelopen winter. Toen lagen er 2.800 mensen met corona in het ziekenhuis. Vorige maand werd besloten om patiënten te spreiden over het land, om de druk over de verschillende ziekenhuizen te verdelen.

Meest gelezen