Eerste nieuwe frituur in Brussel is spiegel van de straat

In Brussel is vandaag de eerste frituur nieuwe stijl geopend. De voorkant heeft een spiegeleffect en van binnen is het kleurrijk betegeld. Zes oude frituren in Brussel worden op dezelfde manier vernieuwd. Dat moet voor meer uniformiteit en kwaliteit zorgen. Frituur Tabora aan de Antwerpse Poort was als eerste aan de beurt. 

In 2017 besliste het Brusselse stadsbestuur om een zestal afgeleefde frietkoten te vervangen door een nieuwe versie. Het lanceerde samen met het Nationaal Verbond van Frituristen een ontwerpwedstrijd. Uit 52 internationale inzendingen kwam het specifieke en herkenbare model van het Gentse architectenbureau studio MOTO als winnaar uit de bus

De nieuwe frietkoten zijn herkenbaar door hun spiegelende gevels. De basis en de vorm zullen bij alle frietkoten dezelfde zijn, maar elke lichtreclame zal uniek zijn. Ook de betegeling zal in elke frituur anders zijn. 

Het is echt mooi en praktisch met zelfs een toilet voor de uitbater

Eddy Van Belle, frietmuseum Brugge

Ondernemer Eddy Van Belle, de baas van Puratos en de man achter het chocolade-en frietmuseum in Brugge vindt de nieuwe frituren in Brussel zeer geslaagd. "Het is belangrijk dat onze unieke frietkotcultuur blijft bestaan. Het is niet alleen herkenbaar en een toeristische trekpleister, maar ook een sociaal gegeven. Frietkoten zijn vroeg en laat open, ze zorgen voor warmte en gezelligheid, maar ook voor sociale controle op pleinen en straathoeken" . 

Van Belle heeft in Brugge al een frietmuseum met alles over de oorsprong van de aardappel en de geschiedenis van onze frieten. "We hebben hier in Brussel al een chocolademuseum, dat is onlangs verhuisd. Ik denk er aan om in de vroegere gebouwen van Choco-story een frietmuseum in te richten. Het dak moet wel eerst vernieuwd worden en we moeten nog een vergunning krijgen."

Meest gelezen