Peter Malaise

Eerstelijnszone regio Waregem zet boosterprikken in Waregem en Zwevegem: “Bellen is zinloos, iedereen krijgt uitnodiging”

De eerstelijnszone regio Waregem gaat de boosterprikken in Waregem en Zwevegem zetten. Het callcenter in Anzegem wordt overspoeld met telefoontjes. “We krijgen tot 500 telefoons per dag, maar dat is zinloos want we werken enkel op uitnodiging.”

In Waregem en Zwevegem zal de eerstelijnszone regio Waregem de boosterprikken tegen het coronavaccin zetten. Het callcenter van de eerstelijnszone in Anzegem krijgt veel telefoons van mensen die hun boosterprik al willen. “Hier krijgen de acht medewerkers tot 500 oproepen per dag”, zegt Pieter Hubeau van de eerstelijnszone regio Waregem.

Vorige week moest het callcenter het aantal telefoonlijnen optrekken omdat er te veel mensen belden. “We werken met twee teams van vier personen. Voor de boosterprik wordt iedereen uitgenodigd, maar toch bellen zeer veel mensen om hun prik eerder te krijgen.” Volgens Hubeau is dat zinloos. “We werken enkel op uitnodiging en zelf hebben we daar geen vat op.”

We hebben het aantal telefoonlijnen moeten optrekken omdat er te veel mensen belden

Pieter Hubeau van de Eerstelijnszone regio Waregem

Wie Johnson & Johnson kreeg, is al uitgenodigd. Mensen die Astra Zeneca kregen, moeten minimaal vier maanden wachten na de tweede prik en bij Pfizer moet er zes maanden tussen de tweede en derde prik zijn. “De 65-plussers worden nu uitgenodigd, net als de mensen die in de zorg werken. Voorlopig zijn het enkel de 18-plussers die een derde prik krijgen.” In de eerstelijnszone wordt enkel met Pfizer gewerkt voor het toedienen van de derde prik.

Eerste prik

“Hoe het zit met de kinderen van 5 tot en met 11 jaar weten we vandaag nog niet. Gaan zij het vaccin via de school krijgen, of toch via een van onze twee vaccinatiecentra? Dat ligt nu nog niet vast”, zegt Hubeau. “We verwachten daar de komende weken uitsluitsel over.”

De vaccinatiecentra zetten ook nog steeds eerste prikken bij volwassenen, mensen die gewacht hebben om het vaccin te nemen. “Toen het Covid Safe Ticket verplicht werd in de horeca waren er meer mensen die het vaccin kwamen halen. Nu spreken we nog over tien mensen per dag.”

In Zwevegem zetten ze gemiddeld 2.300 prikken per week, in Waregem zijn dat er wekelijk 6.500. “Maar we kunnen er tot 12.000 per week aan in beide centra samen. In Waregem Expo is de opstelling vereenvoudigd zodat we het vaccinatiecentrum vlot kunnen op- en afbouwen als er andere activiteiten zijn.”

Meest gelezen