AFP or licensors

#MeToo in Frankrijk:  mediapersoonlijkheid en groen icoon Nicolas Hulot beticht van aanranding

In Frankrijk beschuldigen verschillende vrouwen de voormalige minister, mediapersoonlijkheid en groen icoon Nicolas Hulot van seksueel misbruik en verkrachting. Het is niet de eerste keer dat Hulot voor dergelijke feiten in opspraak komt.   

In een uitzending van "Envoyé Special" vorige week op de openbare omroep France 2 beschuldigden verschillende vrouwen Nicolas Hulot ervan hen te hebben aangerand of verkracht. De feiten zouden zich hebben voorgedaan tussen 1989 en 2001. Het Franse gerecht heeft een vooronderzoek naar de feiten geopend.

Nog voor de getuigenissen werden uitgezonden, ontkende Hulot de beschuldigingen. Dat deed hij ook op tv, bij de zender BMFTV. Daar kondigde hij, daags vóór de uitzending van France 2, aan dat hij voorgoed afscheid zou nemen van het publieke forum. 

“Ik stap voorgoed uit het openbare leven, gewoon omdat ik ervan walg", zei Hulot. "Sommige kwatongen zullen dit opvatten als een teken van schuld. Nee, het is een uiting van mijn afkeer." In een fel betoog noemde Hulot de aantijgingen leugens. Hij sprak zich uit tegen wat hij "rechtspraak op een televisieplatform" noemde. 

"Zijn verdediging was vrij pijnlijk"

"Maar zijn verdediging was vrij pijnlijk", vond komiek en presentator Alex Vizorek. Hij blikte vandaag op de uitzendingen terug in zijn rubriek "Coucou de France" in "Nieuwe Feiten". "Als goede ecologist heeft hij veel aan recyclage gedaan. Veel recyclage van verdedigingsclichés die wij al gehoord hebben in zulke gevallen", grapt Vizorek. "Bijvoorbeeld dat het zo lang geleden is dat hij niet meer wist waarover het kon gaan." 

De opmerking die tot de meeste ophef leidde, was volgens Vizorek Hulots cynisch bedoelde uitlating "dat hij met zijn uiterlijk alleen maar dwang kan uitoefenen om liefde te beleven".    

Beluister "Coucou de France" over het schandaal rond Nicolas Hulot hier:

Ik heb nooit in mijn leven iemand ergens toe gedwongen, reageerde Hulot ook kort bij France 2. "U weet ook dat dit woord tegen woord is", was zijn reactie op de getuigenissen van de vrouwen. "En vandaag is het woord van vrouwen heilig." 

Niet voor het eerst

Het is niet de eerste keer dat Hulot in opspraak komt. In 2017, toen hij Emmanuel Macrons minister van Ecologische Transitie was, was dat ook al eens het geval. Toen diende Pascale Mitterand, kleindochter van de gewezen president François Mitterand, een klacht tegen hem in wegens verkrachting. De feiten zouden zich hebben voorgedaan in 2008, toen Mitterand 19 jaar was. Hulot ontkende het misbruik. Hij zei dat hij met de jonge vrouw een affaire had. De klacht werd geseponeerd omdat de feiten verjaard waren.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Ook met de nieuwe aanklachten zou dat het geval kunnen zijn. In zeker één geval was de vrouw minderjarig, waardoor de verjaring mogelijk komt te vervallen.

Wie is Nicolas Hulot?

Nicolas Hulot (66) startte zijn carrière als persfotograaf, maar maakte vrij snel de overstap naar radio en tv. In de jaren 90 was hij het gezicht van  het succesvolle tv-programma "Ushuaïa" op TF1. Hulot reisde daarvoor  als een avonturier de wereld rond. Gaandeweg focuste hij meer op het redden van de natuur. Hij richtte een eigen stichting op die zich tot doel stelt individuele en collectieve veranderingen voor te stellen en te versnellen, en milieu-initiatieven voor de ecologische transitie te ondersteunen.

Door zijn voortrekkersrol in de ecologische strijd, liep Nicolas Hulot ook politiek steeds meer in de kijker. In 2007 zei hij dat hij zich zelf kandidaat zou stellen bij de presidentsverkiezingen als ecologie geen hoofdthema zou worden. Vijf van de twaalf kandidaten, waaronder Nicolas Sarkozy, tekenden toen zijn "ecologisch pact". 

In 2017 nam hij zelf een politieke rol op. Hij werd door president Emmanuel Macron aangewezen als minister voor Ecologische Transitie. Een jaar later al nam hij abrupt ontslag. Hij kondigde zijn vertrek zelf onverwacht aan op de radio, zonder eerst de president op de hoogte te brengen. Hulot klaagde over een gebrek aan middelen, waardoor hij zijn doelstellingen niet kon halen. "Ik wil mezelf niet langer voorliegen", zei hij. 

Meest gelezen