Rob Renaerts, tweede van links, tussen de afnemers van zijn nieuwe product
Radio 2

Rob gebruikt fruitafval van brouwerij voor sorbet, sauzen en worsten: "Hele leuke, lekkere producten" 

Rob Renaerts bedacht een manier om het fruitafval van brouwerij Cantillon voor nieuwe toepassingen te gebruiken. Met dat fruitafval maakt hij een puree, die als bestanddeel kan dienen voor sorbet, sauzen en zelfs worsten.

Rob Renaerts is zaakvoerder van CODUCO, een Brussels bedrijfje dat zich toelegt op duurzame consumptie. Voedselverspilling tegengaan is één van de speerpunten van het bedrijf. In dat kader kwam Rob in contact met brouwerij Cantillon in Anderlecht, alom bekend door haar geuze- en fruitbieren. 

Puree

"Het afval van vers fruit werd bij Cantillon vroeger gewoon weggegooid. Maar wij recupereren dat nu, halen er de pitten uit en herwerken het tot een puree van krieken en frambozen", vertelt Rob. "Ik heb thuis eens geprobeerd om van de puree een sorbet te maken, en dat viel heel goed mee (lacht)."

"Dan zijn we begonnen met de puree aan te bieden aan ijsbereiders. Zij gebruiken het voor een sorbet. Die is erg lekker als amuse bij het drinken van een kriek. Maar koks gebruiken de puree ook om er sausjes mee te bereiden en de puree wordt intussen ook verwerkt in het gehakt van worsten", zegt Rob.  

Beluister hieronder het gesprek met Rob (en lees verder onder het klankfragment):

Veel mogelijkheden

Met de sorbet is Rob niet aan zijn proefstuk toe. "We hebben vroeger ook een project gehad waarbij we bier maakten met oud brood. En momenteel zijn we ook bezig met van draf (wat overschiet na de bierproductie) een limonade te maken. Allemaal lekkere dingen", verzekert Rob. 

Meest gelezen