PIVA ANTWERPEN

Leerling-bakkers PIVA bakken speculaas van 1,89 meter: vermoedelijk een wereldrecord

De vierdejaars van de bakkersopleiding van PIVA in Antwerpen hebben een speculaasvent van 1,89 meter gebakken. Ze vermoeden dat het een wereldrecord is. Tot nu toe werd er geen grotere bakvorm gevonden. De speculaas is deze week nog te bezichtigen in de bakkerswinkel van de school. Daarna gaat hij naar een goed doel.

Speculaas is één van de bekendste streekspecialiteiten van bakkers in de lage landen. Hij staat dus ook op het menu van de bakkersopleiding van PIVA. De bakvorm om de reuzenspeculaas te maken kregen ze van oud-leerkracht Albert Van Wassenhove. 

"Het is volgens hem de grootste die er bestaat", zegt leerkracht Dirk Lemmens. De plank is 1,89 meter lang. "Hij heeft die zelf laten maken, nadat hij op zoek was gegaan naar grote bakplaten." Hij vond er eerst één van 1,5 meter op een antiekmarkt in Nederland. In zijn zoektocht naar nog grotere passeerde hij in de bakkerijmusea in Geel en Veurne, bij de Syndicale Unie van Brood en Banketbakkers en in het museum Huis van Alijn in Gent. De grootste planken bleken altijd maar iets meer dan 1,5 meter lang te zijn. Wellicht omdat de ovens ook maar zo groot zijn.

Houten stokken

"Hier in de school hebben we wel een grote oven, waar de plank in past. We hadden zelfs nog wat plaats over." Bij het bakken van de grote speculaas kwam wel wat voorzichtigheid kijken. "Om te voorkomen dat hij zou breken, hebben we er houten stokken in gestoken. Dan is hij toch wat stabieler, mochten we hem recht willen zetten." 

De speculaas is nu te zien in de bakkerijwinkel van PIVA. Die is - ondanks corona - nog toegankelijk voor het grote publiek. Op Sinterklaasdag, komende maandag 6 december, zal hij geschonken worden aan de Markgrave, een organisatie voor blinden en slechtzienden, in Antwerpen.

Of het een wereldrecord is, weten ze niet bij PIVA. "Dat was niet onze eerste bedoeling. We wilden gewoon eens proberen of we het konden. Als we ons zouden willen laten registreren bij het Guinness Book of Records, dan zou dat 3600 pond kosten en dat is wat veel voor de school. Voor een particulier is het wel gratis. Dus als meneer Van Wassenhove die aanvraag zou willen doen, dan bakken we er nog wel eens één!"

Meest gelezen