Het hotel ligt nabij Schiphol.

Besmet koppel lapt quarantaineregels aan zijn laars: duo verlaat bewaakt hotel en zit op vertrekkensklaar vliegtuig

Op de luchthaven van Schiphol heeft de Koninklijke Marechaussee gisteren een koppel van een vertrekkensklaar vliegtuig gehaald. De twee hadden positief getest op COVID-19 en moesten eigenlijk in quarantaine zitten.

Het gaat om een man uit Spanje en een vrouw uit Portugal, weet NOS. De twee bleken besmet teruggekeerd uit Zuid-Afrika. Ze verbleven in een quarantainehotel in Badhoevedorp waar de positief geteste reizigers uit Zuid-Afrika worden opgevangen.

In tegenstelling tot eerdere berichten was het koppel niet verplicht de quarantaine uit te zitten op hotel. Dat verklaart waarom beiden het bewaakte hotel zonder problemen konden verlaten. De beveiliging heeft het koppel nog geadviseerd om te blijven, maar ze konden niet worden aangehouden.

"Quarantaine is op vrijwillige basis, maar als je je daar niet aan houdt, kan er overgegaan worden tot dwang", legt Marianne Schuurmans, voorzitter van de Veiligheidsregio (waaronder Schiphol valt), uit in het programma "Goedemorgen Nederland". Het besmette koppel stapt echter nadien aan boord van een vliegtuig richting Spanje. 

Bekijk hier het verslag uit "Het journaal":

Videospeler inladen...

De Koninklijke Marechaussee kon het duo van het vliegtuig plukken. Ze zijn overgeleverd aan de GGD of Gemeentelijke Gezondheidsdienst die hen nu verplicht in isolatie heeft geplaatst in een ziekenhuis. "Het is onvoorstelbaar dat mensen die positief testen anderen in gevaar brengen", zegt Schuurmans. 

Marianne Schuurmans, voorzitter van de Veiligheidsregio, legt de hele zaak uit: 

Het Openbaar Ministerie bekijkt of het duo vervolgd kan worden. Ze kunnen een boete krijgen en mogelijk een celstraf.

Meest gelezen