Nieuwe genezingsmethode voor diabetes type 1? Voor één man lijkt het alvast gewerkt te hebben

Is er een manier gevonden om patiënten te laten genezen van diabetes type 1? In de Verenigde Staten lijkt een man na een experimentele behandeling verlost van de ziekte. "Een nieuwe behandeling op basis van stamcellen die insuline produceren heeft wetenschappers verrast," bericht de New York Times. Maar er blijven nog veel vraagtekens. 

De New York Times brengt het verhaal van Brian Shelton (64). De man moest vervroegd met pensioen door zijn suikerziekte. Wanneer zijn bloedsuikerspiegel fel daalde, kon hij plotseling het bewustzijn verliezen. Zijn ex-vrouw nam hem permanent in huis om hem te beschermen: "Ik had schrik om hem de hele dag alleen te laten".   

Begin dit jaar stapte Shelton in een klinische studie van Vertex Pharmaceuticals. Onderzoekers proberen er een manier uit om type 1-patiënten te genezen. Shelton was de eerste proefpersoon. In juni kreeg hij cellen toegediend op basis van stamcellen. Die cellen imiteren de functie van cellen van onze pancreas of alvleesklier die die insuline produceren en die hij tekort kwam.  

Op dit moment gaat alles goed: zijn lichaam lijkt de ziekte onder controle te hebben en weer goede insuline- en bloedsuikerwaarden te hebben. "Een nieuw leven, een mirakel" noemt hij het zelf. 

Een mirakel, zegt de patiënt zelf, maar experts roepen op tot voorzichtigheid

Diabetesexperts zijn positief verrast, maar blijven voorzichtig. De studie is immers nog maar pas begonnen en zal nog vijf jaar duren. Er doen in totaal 17 mensen mee met type 1-diabetes. Het is ook niet bedoeld voor diabetes type 2.

Het is voorts nog onduidelijk of er neveneffecten zijn, en hoe lang de toegediende cellen zullen werken. 

Meest gelezen