Ruim 800 mensen wilden vliegen met valse PCR-test: "Dit komt neer op valsheid in geschrifte"

Op dinsdag 30 november moeten een 20-tal personen voor de correctionele rechtbank in Brussel verschijnen. Ze worden ervan verdacht om bij hun vertrek op Brussels Airport een vals attest van een negatieve PCR-test te hebben voorgelegd. 

"De afgelopen maanden zijn op de luchthaven 820 mensen betrapt, die wilden inchecken met een vervalse PCR-test", weet Procureur des Konings Ine Van Wymersch. "Dit komt neer op valsheid in geschrifte en wordt dus correctioneel behandeld. Alle betrapte personen kregen een voorstel tot minnelijke schikking. Dat komt neer op een boete van 750 euro. Zowat 80 procent van de betrokkenen ging op dat voorstel in. De rest moet voor de rechter verschijnen."

Acht themazittingen

"We gaan in de loop van de komende maanden acht themazittingen houden, waarop telkens ongeveer 20 mensen terecht staan. We hebben al enkele van die zittingen achter de rug. Daar zijn mensen veroordeeld tot zes maanden cel en een boete van 1.200 euro. Maar de celstraf kan oplopen tot vijf jaar", stelt Van Wymersch. 

"We moeten er alles aan doen om de verspreiding van het coronavirus te beperken, en controles op de luchthavens horen daar nu eenmaal bij", stelt de Procureur. "Niet alle betrapte mensen waren positief, maar ze wilden gewoon de moeite niet doen of de kosten niet maken om een PCR-test af te leggen."

Meest gelezen