Verwendung weltweit

Nieuwe virusvariant omikron: "Reden tot bezorgdheid maar niet tot paniek"

De nieuwe coronavariant omikron die ontdekt is in Zuid-Afrika dwingt de wereld tot nieuwe, strenge maatregelen. Maar is dat wel helemaal terecht? De Zuid-Afrikaanse president Ramaphosa vindt de maatregelen tegenover zijn land niet gerechtvaardigd. Een Nederlandse dokter die betrokken was bij de ontdekking van de nieuwe variant treedt hem bij. De Wereldgezondheidsorganisatie WHO wil echter niet minimaliseren en spreekt van een "hoog risico".

"De eerste 12 gevallen zijn ontdekt tussen 12 en 20 november in de provincie Gauteng, vorige week waren dat er al 77, nu al over de 100", zegt dokter Hugo Tempelman die met zijn laboratorium betrokken is bij het onderzoek naar de nieuwe variant. 

"We zitten in Zuid-Afrika tussen een derde en vierde golf in maar we zien dat deze nieuwe variant in het hele land snel aan terrein wint. 

Er zijn nog geen aanwijzingen dat deze variant zieker maakt of meer doden veroorzaakt  

Dokter Hugo Tempelman

Volgens dokter Tempelman is er wel degelijk reden tot bezorgdheid maar niet tot paniek: "Voorlopig liggen er in de Zuid-Afrikaanse ziekenhuizen nog geen patiënten met de nieuwe omikronvariant op intensieve zorg en er is nog niemand aan overleden. Dus dat is bemoedigend."

Aan de noodrem

In een televisieboodschap zei de Zuid-Afrikaanse president Cyril Ramaphosa dat hij diep teleurgesteld is door de reisbeperkingen die zowat de hele wereld heeft ingevoerd tegen reizigers uit Zuid-Afrika.

"Die maatregelen zijn niet gebaseerd op de wetenschap en zullen de nieuwe virusvariant niet tegenhouden", zei hij.

Videospeler inladen...

Dokter Tempelman, die betrokken was bij de ontdekking van de nieuwe variant, is het daarmee eens. "Zuid-Afrika heeft heel snel aan de noodrem getrokken en de hele wereld ingelicht. We zijn heel transparant geweest en daar verdienen de wetenschappers en leiders van dit land een pluim voor, maar in de plaats daarvan worden we nu afgestraft en dat is onterecht." 

Mutaties en ontsnappingen

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is volop bezig met het bestuderen van de nieuwe virusvariant. "De omikronvariant vertoont een hoog aantal mutaties en dat is zorgwekkend. Het wereldwijde risico schatten wij in op erg hoog", zegt de WHO. "Verder onderzoek moet uitwijzen in welke mate het virus kan "ontsnappen", dat wil zeggen mensen besmetten die volledig gevaccineerd zijn of al een corona-infectie doormaakten. Dat kan nog enkele weken duren." 

Beluister hier het gesprek in "De ochtend":

"Ik denk dat er op dit moment nog geen leven ná de epidemie is", zegt dokter Tempelman. "We moeten ons voorbereiden op een leven mét de pandemie. Het enige wat we kunnen doen is: vaccineren, vaccineren en vaccineren. En verder in de hele wereld de maatregelen toepassen die we al kennen: afstand houden, ontsmetten en mondkapjes gebruiken waar dat nodig is." 

Dokter Tempelman blijft wel hoopvol: "Er zijn nog geen aanwijzingen dat deze variant zieker maakt of meer doden veroorzaakt. Laten we ons daaraan optrekken tot er meer data beschikbaar zijn."

"Taak WHO om ons te waarschuwen"

In VRT NWS Live beantwoordde wetenschapsjournalist Koen Wauters de meest pertinente vragen over de nieuwe variant. We pikken er enkele antwoorden uit:

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Wil je de volledige VRT NWS Live herbekijken? Dat kan hieronder:

Videospeler inladen...

Meest gelezen